Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Воєнний стан в Україні: що загрожує громадянам за відмову надати дані для вручення повістки

Розповідаємо, що робити громадянам, яких привезли до ТЦК для обшуку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як поводитись українцям, яких доставили до ТЦК для обшуку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, що робити, якщо військовозобов'язаного громадянина затримали та незаконно доправили до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), де намагаються обшукати та отримати документи.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін.

За його словами, якщо затриманий громадянин не надасть правоохоронцям свої документи, то його зможуть змусити підписати повістку.

У такому разі, пояснює він, поліцейські можуть відпустити затриманого, або ж скласти протокол за вигадане порушення і провести особистий огляд та огляд речей.

Саме під час огляду правоохоронці можуть отримати ваш паспорт і переглянути ваші персональні дані, після чого передадуть їх представникам ТЦК.

Що потрібно знати, якщо вас намагаються обшукати

  • Якщо обшукують кишені – це не є особистий огляд чи огляд речей (ст. 264 КУпАП). Це обшук, який регулюється нормами кримінального процесу. Тобто, якщо ви добровільно не покажете вміст кишень, до вас неможливо застосувати процедуру огляду.
  • Огляд не можуть проводити без складання протоколу затримання.
  • Перед тим, як почати огляд, вам мають повідомити, чому вас оглядають, та роз’яснити ваші права. У вас є право на юридичну допомогу.
  • Огляд, як і затримання, можна проводити лише за наявності підстав, що ви вчинили правопорушення, наприклад, на вас чи одязі є сліди, хтось вказав на вас як на порушника або є орієнтування. Інших підстав для затримання чи огляду не має.
  • Вас можуть затримати не більше, ніж на 3 години. Відлік часу починається не від моменту доставлення до ТЦК, а відколи до вас підійшли на вулиці (ст. 263 КУпАП).

Де в Україні можна законно вручати повістки

Як пояснив сайту Pro Гроші голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець, повістки громадянам можуть вручати будь-де. Правда, співробітники, які видають такий документ, мають дотримуватися деяких інструкцій, а от місцеперебування людини зовсім неважливе. Повістка вважається законною, якщо:

  • її вручали співробітники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;
  • вона оформлена з дотриманням усіх вимог (вірно вказані дані, наявна печать).

Якщо ж людині вручили повістку без дотримання певних вимог, то вона може від неї відмовитися, на основі цього буде складено відповідний акт при свідках. При відмові від повістки за таких умов людина не понесе ніякої відповідальності — ні кримінальної, ні адміністративної.

Раніше ми пояснювали, чому призовникам вручають повістки на вулиці та блокпостах. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.