Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям вручають повістки навіть на похоронах: чи законно це

Призовнику можуть вручити повістку під час воєнного стану в будь-якому місці, однак є випадки, коли це може бути недоречно

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Чи законно вручати повістки на похороні

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Під час воєнного стану чоловікам призовного віку можуть роздавати повістки в будь-яких громадських місцях. Зокрема, були випадки, коли повістки роздавали на похоронах.

Голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець розповів сайту Pro Гроші, чи законно таким чином вручати повістки.

За словами експерта, сам процес роздачі повісток на похоронах говорить про рівень територіального центру комплектування, який займається формуванням військових частин.

Формально у нас не прописана процедура, де і яким чином можна вручати повістки, тому можна вручити повістку й на похороні. Але це просто буде неетично.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Чи є в Україні місце, де незаконно вручати повістки

За словами експерта, в Україні немає такого місця — повістку можуть вручити будь-де, головне, щоб співробітники, які видають такий документ, дотримувалися певних правил, а місцеперебування людини зовсім неважливе. Повістка вважається законною, якщо:

  • її вручали співробітники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;
  • вона оформлена з дотриманням усіх вимог (вірно вказані дані, наявна печать).

У випадку, якщо людині вручили повістку без дотримання певних вимог, то вона має повне право від неї відмовитися, для цього складається відповідний акт при свідках. При відмові від повістки за таких умов, людина не понесе ніякої відповідальності — ні кримінальної, ні адміністративної.

Чи може призовник відмовитися від "старої" повістки

Адвокат Сергій Гула розповів, що повістки старого зразка втратили чинність та не несуть жодного правового навантаження. Бланками нового зразка вважаються повістки, які були сформовані після 30 грудня 2022 року. Якщо призовнику вручили документ старого зразка, то він має повне право відмовитися від повістки.

"Мене часто запитують, чи можуть призовника забрати до ТЦК, щоб видати "нову" повістку? Люди, ви не повинні їхати. Ніхто незаконно обмежувати ваші права та свободи не має права. Це незаконне позбавлення волі", – пояснив адвокат.

У повістці нового зразка з'явився пункт, у якому йдеться, що військовозобов’язаний нестиме відповідальність, якщо не з’явиться до ТЦК без поважної причини. В минулому формулюванні було чітко зазначено, що якщо людина не прибуде, то підлягатиме адміністративній відповідальності.

Раніше ми розповідали, що змінить цифровізація військового обліку. Також ми писали, чому призовникам вручають повістки на вулиці та блокпостах. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.