Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: для військовозобов’язаних змінили правила обліку

Військовозобов’язані у 2023 році повинні послуговуватися новими правилами військового обліку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Нові правила для військовозобов'язаних

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Український уряд затвердив Постанову від 30 грудня 2022 р. № 1487, якою визначається новий порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Тож тепер в чоловіків з’явилися інші обов’язки.

Деталі повідомляють на Урядовому порталі.

Документ підписав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. У ньому, окрім правил для військовозобов’язаних, також прописані робочі моменти дипломатичних відомств. Зокрема вони мають вести облік українців, які знаходяться в іншій державі. Та головне – вчиняти спроби повернути громадян під час воєнного стану.

Іншим важливим моментом у Постанові є обов’язок, покладений на роботодавців. Якщо українець є військовозобов'язаним, його можуть найняти на роботу лише у випадку надання дійсного військового квитка. Плюс керівники установ повинні повідомляти своїх працівників, якщо тим прийшла повістка на робоче місце.

Не оминули стороною також центри зайнятості. Там співробітники будуть подавати інформацію про всіх безробітних, які підпадають під категорію військовозобов'язаних. До речі, у 2023 році дозволять подавати особисті відомості в територіальний центр комплектування та територіальної підтримки через додаток "Дія". Поки що немає розробленого механізму, проте його обіцяють створити в Міністерстві оборони.

Що повинні робити військовозобов’язані та резервісти

Основними пунктами Постанови є правила, якими мають послуговуватися всі призовники, резервісти та військовозобов'язані. Вони визначають порядок обліку, отримання повістки, зміну місця проживання, проходження військово-лікарської комісії тощо. До переліку належать наступні пункти.

  1. Перебувати на військовому обліку за зареєстрованим місцем проживання, навчання чи роботи, або на консульського обліку в закордонних дипломатичних установах України (у разі перебування за кордоном).
  2. З’являтися у військкомат відповідно до часу, зазначеного в повістці. Ігнорування виклику карається адміністративним або кримінальним покаранням аж до ув’язнення строком від трьох до п’яти років.
  3. Не міняти місце проживання під час дії воєнного стану, попередньо не отримавши дозвіл керівника місцевого ТЦК.
  4. Вчасно здійснювати медичний огляд і лікування згідно з рішенням військово-лікарської комісії.
  5. Виконувати обов’язок перед державою (мова про проходження підготовки та здійснення військової служби, навіть у резерві).
  6. Особисто прибувати у військкомат, щоб знятися з обліку, захопивши паспорт громадянина України та військово-облікові документи.
  7. Зареєструватися в ТЦК після зміни місця проживання, термін – до семи днів.
  8. Повідомляти про зміни персональних даних в семиденний строк працівникам військкомату.
  9. Регулярно звіряти особисті дані в ТЦК, не менше одного разу на п’ять років.
  10. Щороку до 1 жовтня подавати дані про право на відстрочку.
  11. Персонально з’являтися у військкомат, якщо повістка не прийшла. За десять днів після початку чергового призову на строкову військову службу, визначеного указом Президента України, громадяни повинні самостійно прибути в ТЦК.

Зауважимо, що Постанова також визначає правила військового обліку для жінок, які працюють за медичними спеціальностями. Якщо вони отримали тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, то мають з’явитися у військкомат протягом семи днів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що у Міноборони пояснили, чи чекати на збільшення виплат. Також ми повідомляли про топ-5 питань про мобілізацію в Україні 2023.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.