Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Воєнні пільги скасують, податки повернуть, зарплати не підвищать – головне про гроші за тиждень

Сайт Pro Гроші пригадує найважливіші економічні новини першого тижня 2023 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Головні економіічні новини тижня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Може здатися, що початок року — не час для якихось кардинальних змін. Однак насправді у перших тиждень 2023 року в Україні сталося багато цікавих економічних подій. Тож не варто згадати, як жила Україна з 2 по 8 січня.

Зарплати військовим не підвищать

Українські військові отримуватимуть виплати, як у 2022 році. Попри те, що у перерахунок на долари зарплати наших захисників стали меншими, держава в умовах війни та економічної кризи не може дозволити собі платити солдатам більше.

Як пояснив міністр оборони Олексій Резніков, через війну Міноборони активно закуповує зброю, спорядження, харчування для військовослужбовців. Крім того, обсяги економічних втрат у всіх сферах продовжують зростати.

"Нехай мене проклянуть, але я хочу чесно говорити: народ, війна не закінчилась, і ми не знаємо, коли вона закінчиться. Нам, країні, треба вижити. Нам, навпаки, паски треба затягувати", – сказав міністр.

Визнання важливих на війні професій

Наказом Мінекономіки від 29.12.2022 № 5573 були затверджені зміни №11, якими до кількох розділів класифікатора долали чотири нові назви професійних робіт. Зокрема мова про розділи "Професіонали" та "Фахівці". Отож відтепер до переліку внесли наступні професії:

  • професіонал з фармаконагляду (до групи 2229.2 "Професіонали в галузі медицини (крім сестринської справи та акушерства)");
  • клінічний психолог та психотерапевт (до групи 2445.2 "Психологи");
  • сестра медична (брат медичний) з реабілітації (до групи 3231 "Медичні сестри, що асистують професіоналам").

Як зазначає пресслужба МОЗ, зміни відповідають пропозиціям щодо вдосконалення системи нагляду за безпекою та ефективністю застосування лікарських засобів, а також системи фізичної й психологічної реабілітації у сфері охорони здоров’я.

До того ж, в документі з'явилася ще одна медична професія, яка в умовах сьогодення дуже актуальна та потрібна. На офіційному рівні було визнано та внесено у Класифікатор "бойового медика".

Ціни на пальне збавляють оберти

У грудні ми побачили надвисокі показники імпорту нафтопродукції за час повномасштабної війни. Якщо у перші місяці воєнного стану в Україні була так звана бензинова криза, коли пального не вистачало і на АЗС діяли обмеження, то восени все стабілізувалось. За даними головного редактора, аналітика "НафтоРинку" Аолександра Сіренка, наприкінці грудня імпорт дизпального зріс приблизно на 30% і ще на 60% збільшився імпорт бензинів. Крім того, рекорд за часів війни по обсягах імпорту встановили й щодо скрапленого газу.

Цих поставок Україні вистачить як мінімум ще на 2 тижні січня. Гарну тенденцію показують і ціни.

"Січень стартував зі зниження на зовнішніх ринках. Навіть за вчора (4 січня, – ред.) по нафтопродуктах мінус 50 доларів на тонні. Це суттєво. Якби в нас реакція була на роздрібному ринку день в день, то оці 50 доларів, вони б у мінус 2-2,5 грн на літрі мали б відобразитися, хоча й цього не стається", – розповів Олександр Сіренко, головний редактор, аналітик "НафтоРинку".

Воєнні пільги будуть скасовані

Низку податкових пільг для бізнесу, які Верховна Рада запровадила у перші місяці повномасштабної війни, можуть скасувати після 1 липня. Насамперед це стосується:

  • можливості для ФОПів та юросіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи з застосуванням ставки у розмірі 2% від суми доходу;
  • можливості для ФОПів І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок;
  • мораторію на проведення документальних перевірок;
  • відсутності штрафних санкцій за невикористання касових апаратів (реєстраторів розрахункових операцій);
  • відсутності штрафних санкцій за порушення податкового законодавства.

Зміни у податках на нерухомість

Закон передбачає, що податки сплачуються тільки за площу, яка перевищує межі для різних типів нерухомості. Отже, перевищення норми — це:

  • квартира площею понад 60 м2;
  • приватний будинок площею понад 120 м2;
  • різні типи нерухомості понад 180 м2.

Оподаткування стосується виключно тієї площі, яка виходить за межі норм. Наприклад, власнику квартири в 100 м2 призначена сплата податку на нерухоме майно виключно за "надлишкові" 40 м2.

Однак пільги щодо дозволених 60 м2 та 120 м2 не застосовуються, якщо:

  • площа квартири становить понад 300 м2;
  • будинку — понад 600 м2;
  • майно використовують для отримання доходу.

Нагадаємо, що ми вже розповідали про новий податок, який хочуть запровадити в Україні через війну. Також ми писали, як видаватимуть компенсаційне житло українцям, будинки яких були зруйновані.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.