Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Володіють біткоїнами на 1 млрд. Які українські чиновники мають пухкий криптогаманець

У рейтингу переважають імена з Одещини – список заполонили колишні та теперішні місцеві депутати

Фото: immediate.net, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Хто в Україні володіє криптовалютою

Фото: immediate.net, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть дізнатися, які національні персоналії володіють найбільшою кількістю біткоїнів. У перший рейтинг власників криптовалюти потрапили досить несподівані імена, а зі списку 100 найбагатших людей Forbes Україна у переліку лише два екс-представники.

Рейтинг опублікували в дебютному друкованому випуску видання Bitcoin Magazine.

Криптовалюту в Україні найбільше мають депутати, бізнесмени, чиновники, підприємці тощо. Навіть волонтери потрапили у список. Що цікаво, 17 позицій з 50 займають одесити, а саме колишні та теперішні депутати рад, чиновники міста й області, народні депутати з регіону. Перші чотири місця відведено їм – ексдепутату Одеської міської ради Дмитру Палпатіну (7711 BTC), депутату Одеської районної ради Івану Бойченку (5750 BTC), народному депутату України 8 скликання Дмитру Голубову (4376 BTC) та чинному нардепу Анатолію Урбанському (4256 BTC).

Втім Дмитро Голубов стверджує, що який час дійсно володів біткоїнами, але в період з 2019 по 2022 року витратив весь актив на надання благодійної адресної допомоги українцям.

На п’ятій сходинці розташувався суддя з Хмельницького Сергій Хома, який володіє 4147 BTC. У наступній п’ятірці – ще чотири одесити і керівник ТОВ "Аланія" з Харкова Тарас Шаповалов (3256 BTC). Останні позиції в національному рейтингу належать ексзаступнику міністра оборони Ігорю Халімону (50 BTC) та депутату Полтавської міської ради Євгену Ніколаєнко (50 BTC).

Відомо, що загальний обсяг криптоактивів, якими володіють 50 українців, дорівнює близько 47 000 BTC, що у перерахунку на долари становить понад 1 млрд. Як зауважили автори, вартість біктоїнів брали за курсом на 1 лютого 2023 року – 23 103 доларів. Ознайомитися з повним списком персоналій можна у друкованому виданні Bitcoin Magazine, купивши випуск на офіційному сайті.

Які дані використовувалися при складані рейтингу

Список сформувався на основі офіційних майнових декларацій, матеріалів судових справ, інформації від державних органів і слів самих власників криптовалюти. Залежно від рівня точності всіх особистостей поділено на чотири категорії, що означають ступінь підтвердження володіння: низький, обмежений, середній та високий.

"Більшість учасників списку коментували свої статки дуже обережно та вкрай неохоче, часто висловлювали бажання бути "забутими" чи "пропущеними" в рейтингу", – йдеться у передмові. Лише шість осіб мають високий ступінь, вісім – низький. Найбільше людей з обмеженим ступенем підтвердження.

Що цікаво, що списку включили навіть бізнесмена Ігоря Коломойського, який є чи не найвідомішою особистістю серед усіх. Він зайняв 14 місце зі статками 800 BTC, або 18 млн доларів.

https://immediate.net/

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому "злетів" курс біткоїна та чого очікувати у 2023 році. Також ми повідомляли, що відповів ШІ ChatGPT на питання про долар, інвестиції та крипту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.