Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Лишилось кілька місяців: НБУ закликав українців здати монети

Монети певного номіналу можна буде обміняти на їх грошовий еквівалент в уповноважених банках

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Монети номіналом 1, 2, 5 копійок було вилучено з обігу ще у 2019 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У кожного українця у гаманці є ціла купа дрібних монет, якими вони майже не користуються, деякі навіть тримають їх у 5-ти літрових банках. НБУ запропонував позбутися монет, що вийшли з обігу у вигідний для усіх спосіб.

Про це повідомляється на офіційній Facebook сторінці Національного банку України.

Скільки є часу на обмін монет, що виходять з обігу

Згідно з повідомленням, до 30 вересня 2023 року в Україні буде можливість обміняти монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок, які вже вийшли з обігу. Цю інформацію надала прес-служба Національного банку України через свою сторінку у соціальній мережі Facebook.

У повідомленні було зазначено, що маючи такі дрібні монети в гаманці протягом двох місяців, громадяни можуть безкоштовно та без обмежень обміняти їх на монети та банкноти інших номіналів у підрозділах Національного банку України та в окремих відділеннях уповноважених банків, а саме:

  • Ощадбанк.
  • ПриватБанк.
  • Райффайзен банк.
  • ПУМБ.

Національний банк України повідомив, що з моменту вилучення з обігу вже обмінено понад 284,5 млн штук цих монет. Проте станом на 1 липня 2023 року в обігу все ще перебувають майже 7,2 млрд штук таких монет.

Варто зазначити, що з 1 жовтня 2019 року монети номіналами 1, 2 та 5 копійок стали непридатними для готівкових розрахунків в Україні. Вони перестали бути платіжним засобом і поступово вилучаються з готівкового обігу. Також, починаючи з 1 жовтня 2020 року, з готівкового обігу вилучаються монети номіналом 25 копійок, які також втратили статус платіжного засобу.

Як заробити на продажі старих монет

Колекціонери готові заплатити значні суми за рідкісні монети, а ціна на них може залежати від наявності дефектів. Унікальні браковані монети мають вищу вартість. Наприклад, на ринку існує багато різновидів 50-копійкових монет, які нумізмати готові придбати за 10 000 грн або навіть більше.

Один з прикладів – 50-копійкова монета 1992 року, яка була випущена як обігова монета різними типами штампів на Луганському верстатобудівному заводі. Це призвело до появи багатьох варіацій цієї монети, а деякі з них мають середню вартість близько 11 000 грн. Наприклад, різновид з товстим малим гербом. Ці монети були продані на онлайн-аукціонах не більше п'яти разів, але завжди коштували від 9000 до 11 000 грн.

Також, серед інших рідкісних варіацій з цінними 50-копійковими монетами є різновиди з третім штампом. Два з них не мають значної вартості, але інші два викликають інтерес у колекціонерів. Один з цих різновидів, відомий як 3Ваг із гладким гуртом, може коштувати від 4000 до 11 000 грн. Цей різновид вважається одним з перших, що був випущений на Луганському верстатобудівному заводі. Його особливість полягає в відсутності рифлення на гурті, оскільки матриці для виробництва монет не мали насічок. Інші характеристики цього різновиду включають товстий середній зуб тризуба, розмір рисунка 17,7 мм, гроно №1 з 4 ягодами, та гладкий гурт.

Окрім цього, деякі екземпляри 50-копійкових монет 1994 року також мають значну вартість. Наприклад, різновид 1.2АЕс може коштувати до 14 000 грн. Варто зазначити, що це не обігова монета, тому її складно знайти в гаманцях пересічних українців. Це одна з причин, чому вона має високу ціну. Характеристики цього різновиду включають маленькі отвори у нижній частині тризуба, відсутність примикання хвостика до ягоди у гронах №1, 7, 8, та середній гурт з 8 насічками.

Існує також монета номіналом 1 копійка випущена у 2003 році для колекційних наборів. Хоча цей набір так і не був випущений, самі монети залишилися. Різновид 1Гам цієї монети вважається дорогим, оскільки був випущений обмеженим тиражем (5000 екземплярів). Середньою ціною за цей різновид є 2300 грн.

Раніше Pro Гроші пояснили як обміняти старі доларові банкноти. Також ми писали про те, як зміняться правила поповненя банківських карток з 1 серпня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.