Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військову форму можна носити не всім? Яке покарання загрожує українцям

Згідно з українським законодавством, деяким громадянам заборонене носіння форменного одягу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деяких українців можуть оштрафувати за військову форму

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці, які надають перевагу в одягу стилю "мілітарі", але при цьому не є військовослужбовцями, можуть понести покарання за носіння військової форми.

Про це розповів юрист Ілля Хромець на порталі B2Bconsult.

Він зауважив, що законодавство України забороняє цивільним носити військову форму, як у мирний, так і у воєнний час. Ще в 2019 році КУпАП був доповнений статтею 186-8 "Незаконне носіння військової форми одягу із знаками розрізнення військовослужбовців".

За носіння військової форми одягу зі знаками розрізнення ЗСУ або інших військових формувань, для цивільних, які не мають на це права, передбачені такі види покарання:

  • попередження;
  • штраф від ста п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (2 550 гривень) із конфіскацією відповідної форми одягу;

"На сьогодні навіть є судова практика притягнення до відповідальності цивільних за вказаною статтею. Але. В більшості притягнення відбувається з причин відсутності у порушника захисника, і за умов, що сам порушник погоджується з тим, що він вдягнув форму, як військову, демонструючи свою причетність до ЗСУ", – зазначив юрист.

Він зауважив, що в іншому випадку правопорушення довести доволі складно, оскільки в законодавстві немає чіткого визначення щодо характеристик форми, а також немає відповідальності за форму, або одяг схожий на військовий.

"Отже, відповідальность за носіння одягу схожого на одяг ЗСУ на сьогодні немає", – пояснив юрист.

За його словами,Верховна Рада має законопроекти для удосконалення недоліків щодо форми. Однак рішення щодо цього питання наразі немає.

Тобто, звернутися до правоохоронців і повідомити про цивільного у військовій формі можна, але це не означає, що він буде притягнений до відповідальності.

"Якщо вдасться довести, що цивільна особа яка незаконно носить військову форму демонструє її як власну причетність до ЗСУ, то суд притягне до відповідальності, якщо не вистачить доказів, то не притягне", – резюмував юрист.

Раніше ми писали про те, яку відповідальність понесе призовник за порушення правил військового обліку. Також ми розповідали, що правила бронювання працівників від мобілізації змінили.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.