Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: чи можуть затримати за відмову від повістки

Знання законодавчої бази допоможе уникнути незаконного затримання на вулиці

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Незаконне затримання під час вручення повістки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час загальної мобілізації чимало повісток вручають на вулицях. Не всі українці готові одразу забрати документ і відправитися у військкомат, тому часто відмовляються підтвердити отримання. Виникає питання, чи можуть людину затримати у разі відмови від повістки та силоміць відправити до територіального центру комплектування і соціальної підтримки.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін.

Для такого дійсно існують деякі підстави, проте у 99% випадків затримувати людину в громадському місці через відмову від повістки не можуть. По-перше, такі дії повинні застосовуватися лише співробітниками правоохоронних органів у разі, якщо особа вчиняє правопорушення. Але небажання отримувати документ у представників військкомату не є законодавчо визнаним правопорушенням. Тому підстав для затримки немає.

До того ж варто враховувати необхідність та доцільність застосування сили для здійснення затримання. По-друге, щоб справді мати право на доставлення людини у відділення поліції, а потім до ТЦК, правоохоронці повинні надати відповідну вимогу і матеріали, які підтверджують скоєння адміністративного правопорушення. Такі вимоги дійсно можуть надійти від працівників територіального центру комплектування, якщо раніше ви отримували повістку, але не виконали наказ про прибуття до військкомату.

Це порушення законодавства про військовий облік чи мобілізацію, на основі чого формуються вимоги до затримання. Щоправда, наголошує адвокат, у 99% випадків поліцейські не зможуть на вулиці пред'явити вам ці матеріали, адже зазвичай вони знаходяться на виконанні у дільницях. Проте варто пам'ятати, що можливі фальсифікації документів:

"Недбалий працівник військкомату прикріпить один чи два корінці повістки – типу ви їх отримували – і все, справа готова: ви ухилянт, а вимога направляється поліції, та вас мають право затримати. Згодом, через суд, ви точно зможете довести невинуватість, але ви вже будете у ТЦК".

Які дії можливі під час незаконного затримання

За словами Романа Сімутіна, спершу варто забезпечити себе відео- чи аудіодоказами про перевищення правоохоронцями посадових повноважень. Тобто, за можливості, варто зняти навколишні події на камеру мобільного телефону чи записати розмову на диктофон. В ідеалі – попросити перехожих зняти незаконне затримання, щоб потім надати відео в суді як доказ.

Якщо вас намагаються відвести до автомобіля, вимагайте пред'явлення вимоги та матеріалів. У випадку відмови їх показувати, зверніть увагу людей навколо на вашу ситуацію та повідомте про незаконне затримання. До речі, цей процес не повинен перевищувати 3 години, які починаються з моменту, коли до вас підійшли представники поліції. Як тільки цей час минув, ви маєте повне право припинити розмову, розвернутися та покинути місце події.

Не завадить також нагадати правоохоронцям, що за перевищення службових повноважень, згідно зі статтею 365 КК України, передбачена кримінальна відповідальність.

Раніше сайт Pro Гроші писав, кого набирають до піхоти під час мобілізації. Також ми повідомляли, що про кожного призовника знає військкомат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.