Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Порушення правил військового обліку: яку відповідальність понесе призовник

За порушення правил військового обліку призовники можуть понести як адміністративну, так і кримінальну відповідальність

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Призовники можуть понести відповідальність за порушення правил обліку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час загальної мобілізації в Україні всі громадяни призовного віку мають стати на військовий облік. У разі порушення правил обліку їм може загрожувати адміністративна та кримінальна відповідальність.

Про це повідомляє правозахисна організація "Юридична сотня".

Призовникам загрожує адміністративна відповідальність у разі невиконання своїх зобов’язань, визначених порядком ведення військового обліку, зокрема:

  • громадянин не з’явився за викликом до військкомату (далі – ТЦК та СП) без поважних причин. Йдеться про виклик для уточнення облікових даних, проходження медкомісії;
  • громадянин не повідомив ТЦК та СП про зміну місця проживання чи облікових даних тощо.

У разі таких порушень призовники мають сплатити адміністративний штраф у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850—1 700 гривень). Рішення про накладання штрафу ухвалює керівник ТЦК та СП.

Також неявку до територіальних центрів комплектування можуть кваліфікувати як ухилення від мобілізації. Таке порушення вже тягне за собою кримінальну відповідальність, а саме позбавлення волі строком від 3 до 5 років.

Однак законодавство не визначає таку форму покарання. У такому разі штраф для порушників становитиме від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5 100—8 500 гривень). Також замість штрафу суд може призначити виправні роботи до одного року.

Мобілізація обмежено придатних громадян

Такі військовослужбовці служитимуть не у бойових частинах, а у військових частинах забезпечення. Також вони можуть нести службу в установах та навчальних закладах Міністерства оборони, в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, в інших небойових підрозділах.

Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, можуть служити:

  • у частинах (підрозділах) забезпечення;
  • у військових комісаріатах;
  • в установах, організаціях, навчальних закладах.

При цьому вони непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах.

Раніше ми розповідали, чи може підприємство забронювати 100% працівників. Також ми писали, чи можуть призовники відмовитися від "старої" повістки. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.