Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військовий резерв України: що це таке і з кого складається

В Україні існує три види резервів особового складу, які підлягають загальній мобілізації

Фото: Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Що таке військовий резерв та як його комплектують

Фото: Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Військовий резерв є важливою частиною Збройних сил України та інших формувань, оскільки має у своєму складі всіх військовозобов'язаних громадян віком від 18 до 60 років (без обмежень за станом здоров'я). Резервісти, якщо виникає потреба, підлягають загальній мобілізації та йдуть на військову службу.

Структура і визначення військового резерву вказані в Постанові Кабінету Міністрів від 12 листопада 2014 року № 607 (зі змінами).

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський дав завдання військовому командуванню України створити резервний особовий склад. Це необхідно для забезпечення захисників часом відновити сили після бойових дій. До резерву входять всі чоловіки та жінки (за бажанням), їх у разі потреби мобілізують, якщо немає протипоказань за станом здоров'я чи віком.

Всього вирізняють три види резерву, а саме оперативний, мобілізаційний, громадський. Вони мають свої особливості. Оперативний складається з двох черг. До першої належать колишні військові, учасники Антитерористичної операції та Операції об'єднаних сил. У воєнний час такими резервістами укомплектовують бойові підрозділи, але максимальний вік – 40 років. Саме таким військовослужбовцям в перші дні війни приходили повістки з закликом якомога швидше прибути на місце дислокації.

Другий резерв включає строковиків, які служили до 2014 року, а також учасників АТО та ООС, які не підписали контракт на службу. Ними формують центри комплектування та соціальної підтримки та викликають на службу лише в особливий період.

Хто входить до мобілізаційного і громадського резерву

Відповідно до Постанови, мобілізаційний резерв призначений для комплектування військових частин, підрозділів територіальної оборони та навчальних центрів для заміни особового складу Збройних сил (лише після проходження необхідної підготовки та отримання військово-облікової спеціальності).

Громадський резерв – це українці, які добровільно беруть участь у забезпеченні національної безпеки та оборони держави. Важливою ознакою є відсутність у резервістів вікових та фізичних обмежень щодо призову. Такими особами комплектуються військові формування в особливий період, тобто під час війни.

Коли оголошується загальна мобілізація, першочергово призивають на службу оперативний резерв першої та другої черги. Далі можуть бути залучені члени мобілізаційного резерву та офіцери запасу, які не мають практичного досвіду служби. Наостанок під мобілізацію підпадають військовозобов'язані, які не мають вікових обмежень чи протипоказань за станом здоров'я, але не проходили службу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чим загрожує порушення правил мобілізації. Також ми повідомляли, у якому випадку інвалідність родичів не буде підставою для відстрочки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.