Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Можна потрапити за ґрати? Чим загрожує порушення правил мобілізації

Ситуація на фронті може змінитися у будь-який момент, а тому не варто виключати факт, що може бути нова хвиля мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває мобілізація

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Верховна Рада України проголосувала за подовження дії воєнного стану та загальної мобілізації до 19 лютого 2023 року. Мобілізації підлягають як ті, хто вже має досвід участі в бойових діях, так і чоловіки, які не проходили військову службу. За відмову від повістки ви можете заплатити штраф, а от ухилення від служби може тягнути за собою і кримінальну відповідальність.

Про це сайту Pro Гроші розповів голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

За що можна потрапити за ґрати

За словами експерта, порушення військового обліку дійсно може за собою тягнути кримінальну відповідальність. Наприклад, отримати покарання ви можете у тому випадку, якщо вас уже викликають для зарахування у військову частину, а ви не явилися. Тоді вам загрожує до 5 років позбавлення волі.

Однак, аналізуючи судову практику, я ще не бачив, щоб когось позбавляли волі за такі вчинки, – додає експерт.

За що можна отримати штраф

Якщо ви без належних причин відмовилися від повістки для проходження медичної комісії чи уточнення даних, яка була правильно вручена, то ви можете понести адмінвідповідальність, – говорить адвокат.

У такому випадку вам треба буде сплатити до 3 500 гривень штрафу.

Чому вручають повістки на вулиці

Раніше ми вже розповідали, що це робиться не просто так, адже таким чином в Міністерстві оборони збирають інформацію про військовозобов'язаних та оновлюють її. Все через те, що наразі чоловіки досить рідко надають у територіальні центри комплектування важливі дані про себе, а саме:

  • яку освіту отримали;
  • куди переїхали;
  • коли одружились, розлучились чи у них з'явились діти.

"Якби військовозобов'язані самі подавали оновлені дані в територіальні центри, ніхто не ловив би їх на вулицях", – розповів начальник управління персоналом штабу командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

Чи буде масова мобілізація в Україні

Раніше вже Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що поки в Україні не планують оголошувати масову мобілізацію для того, щоб відбити подальшу агресію Росії. Він стверджує, що на цей час на фронті необхідні лише певні спеціалісти, а тому наразі лише їх залучають до лав ЗСУ.

"Спеціалістів беремо особливих, які нам потрібні для тих чи інших задач. Але в такій масовій мобілізації станом на сьогодні я не бачу потреби", — розповів міністр.

Однак треба розуміти, що ситуація на полі бою може змінитися у будь-який момент. Саме через цей факт може статися нова хвиля мобілізації.

Раніше сайт Pro Гроші вже розповідав вам про те, як у 2023 році українцям видаватимуть повістки. Також ми пояснювали, чи законно вручати повістки на вулиці з січня 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.