Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: у якому випадку інвалідність родичів не буде підставою для відстрочки

Адвокатка пояснила, чи можна отримати відстрочку через договір про довічне утримання людини з інвалідністю

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям роз'яснили, у якому випадку можна отримати відстрочку

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Згідно з українським законодавством право на відстрочку від мобілізації мають військовозобов'язані, які визнані опікунами осіб з інвалідністю. Деякі українці цікавляться, чи дає договір про довічне утримання родича з інвалідністю право на відстрочку від мобілізації.

Норми українського законодавства роз'яснила адвокатка Анастасія Іванченко на порталі B2Bconsult.

Вона нагадала, що всі підстави, що надають право на відстрочку від мобілізації за сімейними обставинами, перелічені в частині 1 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Зокрема, призвати на службу в ЗСУ під час воєнного стану не можуть військовозобов'язаних таких категорій:

  • жінок та чоловіків, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;
  • українців, які мають дружину (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю I чи II групи;
  • опікунів особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною;
  • особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи;
  • особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд (абз. 12 ч. 1 ст. 23 Закону).

При цьому в законодавстві не передбачено таку підставу для отримання відстрочки від мобілізації як "укладення договору довічного утримання з родичем-інвалідом І або ІІ групи".

"Договір довічного утримання не надає право на відстрочку від мобілізації", – наголосила адвокатка.

Також Анастасія Іванченко роз'яснила, що положення абз. 9 ч. 1 ст. 23 Закону ("особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи"), стосується не догляду на підставі цивільного договору довічного утримання, а оформлення догляду на непрофесійній основі відповідно до Закону України "Про соціальні послуги".

"Такий догляд оформлюється шляхом подання відповідної заяви про встановлення догляду і про отримання компенсації до органу опіки та піклування", – пояснила адвокатка.

Процедура подання такої заяви регулюється Постановою Кабінету Міністрів України № 859 від 23 вересня 2020 року "Про затвердження порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі".

Раніше ми пояснювали, які хвороби хребта звільняють від військової служби. Також ми розповідали, де служитимуть обмежено придатні особи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.