Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: за яких обставин військовий може змінити місце служби

Закон України передбачає можливість переведення військового на інше місце служби

Фото: МО (Flickr), Pexels. Колаж: Pro Гроші

Військові можуть змінити місце служби

Фото: МО (Flickr), Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українські військовослужбовці можуть подати рапорт про переведення на нове місце служби з однієї частини до іншої, якщо цього вимагає стан здоров'я, або у випадку проблем зі здоров'ям когось із членів сім'ї.

Це передбачено Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах.

Пункт 82 цього положення визначає, що військовослужбовця можуть перевести на рівнозначну посаду за його особистим проханням, якщо це необхідно здійснити через сімейні обставини. Також переведення за віком чи сімейними обставинами можливе на особисте прохання особи на нижчі посади.

Переміщення за станом здоров'я членів сім'ї здійснюється відповідно до рапорту, який подається командиру військової частини. Для позитивного рішення необхідно надати відповідний медичний висновок щодо проблем зі здоров'ям. Потреба змінити місце військової служби підтверджується наступними випадками:

  • на утриманні перебуває дружина (чоловік), неповнолітні діти, повнолітні діти-учні (студенти) навчальних закладів на денній формі;
  • є діти-інваліди I або II групи, за якими потрібен догляд;
  • присутність непрацездатних батьків військовослужбовця та його (її) дружини (чоловіка);
  • утримання братів/сестер військового та його (її) дружини (чоловіка).

Таким чином, якщо військовослужбовець повинен доглядати за хворими батьками, дружиною (чоловіком), дітьми з інвалідністю, опікунами, які знаходяться на його утриманні тощо, потрібно подати рапорт і відповідні документи, які підтверджують важливість переведення до іншої військової частини ближче до місця проживання.

Хто може розраховувати на відстрочку від мобілізації

Відповідно до статті 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку" українці можуть отримати відтермінування від призову, якщо військово-лікарська комісія визнає їх особами з інвалідністю чи тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на термін до шести місяців. Коли мине пів року, військовозобов'язані повинні повторити медичний огляд та отримати новий висновок, який підтвердить покращення здоров'я або продовжить відстрочку від мобілізації.

Зокрема є чималий перелік хвороб хребта, з якими людина не підлягає призову. До таких належать кіфоз, лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, травми хребта, спинного мозку, кровоносних судин, нервових сплетінь та периферичних нервів, важкі форми артритів та артрозів, ревматоїдний бурсит, подагра, хвороба Бехчета, переломи хребта на будь-якому рівні, проблеми зі спинним мозком, прогресуючий туберкульоз хребта, кісток та суглобів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деякі українці можуть розраховувати на відстрочку від мобілізації. Також ми повідомляли, чи можуть виїхати за кордон чоловіки з робочими візами ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.