Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військовий облік під час воєнного стану – що хочуть змінити для призовників

У Міністерстві оборони натякнули, кому з українців не потрібно перебувати на військовому обліку під час війни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українця хочуть понизити граничний вік перебування на військовому обліку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні призовникам, можливо, змінять граничний вік перебування на військовому обліку з 27 до 25 років.

Як пояснюють у Міністерстві оборони, для таких змін в Україні є дві причини.

Так, у відомстві вважають, що у зв'язку з воєнним станом громадянам зовсім необов'язково бути на військовому обліку до 27 років. Оскільки прибуття призовників до військкоматів для проходження військово-лікарської комісії чи уточнення даних призводять до додаткових фінансових витрат, медпрацівники виконують більший об'єм роботи, а у військкоматах створюються черги.

При цьому призов на строкову службу в Україні наразі скасовано у зв'язку з війною та загальною мобілізацією.

"По-друге, тривале перебування на військовому обліку призовників під час дії воєнного стану призводить до того, що значна кількість придатних до військової служби громадян, які не мають статусу військовозобов’язаних, не може бути залучена до військової служби за призовом під час мобілізації", – підкреслили у відомстві.

Чи покарають громадянина, у якого немає військового квитка

Голова адвокатського об'єднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець розповів редакції Pro Гроші, що усі чоловіки повинні мати на руках військові квитки, приписні свідоцтва або інші військово-облікові документи. За відсутність довідок громадян можуть оштрафувати на підставі ст. 210 та 210 п.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

"Якщо чоловік не має таких документів, значить він не перебуває на військовому обліку, тобто, він порушує всі правила військового обліку", – пояснив експерт.

Коли чоловіки мають ставати на військовий облік?

Цей обов'язок потрібно виконати з 16 років, тобто, школа, де навчається особа, надає відповідний список до військкомату, після чого діти такого віку направляються на проходження медичної комісії.

Потім хлопцям видають так звані приписні свідоцтва, на основі яких громадяни вступають до вищих навчальних закладів, адже там також вимагають обов'язкову наявність військового квитка або приписного свідоцтва.

Раніше ми писали, чи загрожує чоловіку звільнення з роботи через відсутність військового квитка. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.