Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військовий облік жінок: що і коли зміниться у працевлаштуванні українок

Розповідаємо, чи братимуть на роботу жінок, які не стали на облік у військкоматах

Фото: Командування медичних сил ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Жінки медичних спеціальностей повинні стати на військовий облік

Фото: Командування медичних сил ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Військовозобов'язані жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, повинні обов'язково стати на військовий облік. В іншому випадку вони не зможуть офіційно працевлаштуватися.

Про це йдеться у постанові Кабміну №1487 від 30 грудня 2022 року, яка регулює військовий облік жінок.

Так, відповідно до статті 51 "Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів", жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку у відповідних територіальних центрах комплектування (ТЦК) та не отримали приписне посвідчення до затвердження цього Порядку, поки що можуть і далі працевлаштовуватися як невійськовозобов'язані. Однак ця норма діятиме до кінця 2026 року.

З 2027 року жінки повинні в обов'язковому порядку стати на військовий облік, інакше вони не зможуть працевлаштуватися.

Як стати на військовий облік

Керівники установ, де працюють жінки з медичною чи фармацевтичною освітою і не перебувають на військовому обліку повнинні повідомити військкомати про наявність таких працівниць.

Водночас, жінки, які не мають роботи, повинні стати на військовий облік в ТЦК самостійно.

Якщо жінка ще здобуває медичну освіту, за 2 місяці до завершення навчання навчальні заклади повинні подати списки таких жінок до військкоматів, щоб в подальшому для них оформили тимчасові посвідчення військовозобов'язаних та внесли інформацію до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Термін дії тимчасових посвідчень військовозобов'язаних – 30 діб. Отримавши цей документ, жінки повинні протягом 7 днів прибути у військкомат та стати на облік.

Крім того, потрібно пам'ятати, що жінки, які мають спеціальність або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, крім медичних та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, можуть також стати на військовий облік. Це відбувається за власним бажанням.

Раніше ми писали про те, чи візьмуть на військовий облік безробітних жінок. Також ми пояснювали, кого з жінок можуть призвати під час війни та які посади доступні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.