Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військовий квиток треба всюди – скільки доведеться заплатити за працевлаштування без документа

Мобілізації підлягають військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 60 років, але першими призивають тих, хто має досвід у військовій справі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Загальна мобілізація відбувається у чотири черги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває загальна мобілізація, а тому наразі навіть під час працевлаштування чоловікам необхідно мати військові документи. Також вони необхідні при вступі у навчальний заклад. Ті керівники, які порушують ці правила та не перевіряють дані документи, можуть отримати штраф.

Про це йдеться в постанові Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 № 1487 "Про порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів".

Військовозобовʼязаний обов’язково має пред’являти один із військово-облікових документів:

  • посвідчення про приписку (приписне свідоцтво) — для призовників;
  • військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного — для військовозобов’язаних;
  • військовий квиток — для резервістів.

Розмір штрафу за працевлаштування військовозобов'язаного без відповідних документів під час дії воєнного стану становить від 5 100 до 8 500 гривень (ст. 210-1 КУпАП).

Кого призивають на військову службу під час мобілізації

В Україні призову підлягають всі громадяни, придатні до військової служби або ті, які перебувають в запасі (резервісти).

Кожний військовозобов’язаний має відповідне військове звання. Мобілізації підлягають військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 60 років, але першочергово призивають тих, хто має досвід у військовій справі.

Військовозобов’язані мають з’являтися за викликом територіальних центрів комплектування (ТЦК) для постановки на військовий облік і визначення призначення на воєнний час.

Як відбувається загальна мобілізація

У період, коли діє загальна мобілізація, призову підлягають не всі військовозобов’язані. Необхідну кількість призовників має визначити Генштаб РНБО.

Загальна мобілізація відбувається у чотири черги (етапи), які вводять відповідно до потреб та можливостей під час активних бойових дій:

  • Перша черга оперативного резерву — призову підлягають колишні військовослужбовці до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії за контрактом або під час однієї з попередніх хвиль мобілізації (йдеться саме про ветеранів бойових дій з 2014 року, а не всіх, хто коли-небудь проходив строкову службу).
  • Друга черга оперативного резерву — військові, що проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.
  • Мобілізаційний резерв — військовозобов’язані громадяни, які закінчили військові кафедри вишів як офіцери запасу і не призивалися під час попередніх мобілізаційних хвиль.
  • Громадський резерв — решта громадян, які не мають вікових та фізичних обмежень щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

Раніше сайт Pro Гроші писав про виплати військовим на соціально-побутові потреби, та розповідав, хто і скільки може отримати. Також ми повідомляли, як мобілізують чоловіків до 27 років та кого зараховують у запас.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.