Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військовим пропонують змінити розмір додаткових виплат: скільки нараховуватимуть

Розповідаємо, які зміни щодо виплат військовослужбовцям запровадили до законопроєкту №9342 під час другого читання

Фото: УНІАН, Генштаб. Колаж: Pro Гроші

Зміни торкнуться додаткових виплат деяких військовослужбовців

Фото: УНІАН, Генштаб. Колаж: Pro Гроші

До законопроєкту №9342 під час другого читання були внесені певні зміни. Зокрема вони торкнулися виплат полоненим, пораненим військовим та інструкторам. Але документ ще не ухвалили остаточно, тому зміни можуть відбуватися й надалі.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі.

Який розмір виплат встановили?

До законопроєкту додали норму про виплати полоненим військовослужбовцям, зниклим безвісти та пораненим захисникам, які тимчасово перебувають на лікуванні. Йдеться про додаткову виплату у розмірі 100 000 гривень, але ця грошова допомога надаватиметься на умовах Кабміну.

Також зазначається, що поранені, які були визнані непридатними до військової служби та зараховані у розпорядження відповідних командирів, два місяці поспіль отримуватимуть виплати за останньою займаною посадою. А вже розпочинаючи з третього місяця та до закінчення розпорядження – нараховуватимуть додаткову виплату у розмірі 12 000 гривень.

Зміни торкнулися й розміру додаткової доплати для інструкторів. У другому читанні встановили мінімальний розмір такої виплати на рівні 15 000 гривень. Щодо максимального розміру доплати, то вона залишилася без змін, а саме 30 000 гривень.

Які ще зміни відбулися?

Строковикам збільшили загальну тривалість щорічної відпустки. Згідно з новими змінами в законопроєкті, термін такої відпустки збільшили з 10 до 30 днів. Але щодо грошового забезпечення, то вони лишилися без змін:

  • строковики отримуватимуть по 6 000 гривень на місяць;
  • курсанти – 2 350 гривень щомісяця.

Що передбачає законопроєкт?

Найголовніше, що залишилося незмінним, це доплати військовослужбовцям у розмірі 30 000 та 100 000 гривень. Захисники й надалі отримуватимуть додаткову грошову винагороду за тим самим механізмом, який встановлено наразі.

Також не зазнали змін й інші норми, не пов'язані з грошовим забезпеченням. Наприклад:

  • не допускати до участі у веденні бойових дій військовослужбовців з-поміж осіб, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, які не пройшли курс базової військової підготовки;
  • мінімальний термін проходження базової військової підготовки має бути не менше одного місяця;
  • про відпустки: для військових до 30 днів щорічна та до 10 днів за сімейними обставинами, для строковиків – до 10 днів, для курсантів – до 10 днів взимку та до 20 днів влітку.

Відомо, що остаточно відповідний законопроєкт мають ухвалити вже до кінця червня на найближчому пленарному засіданні. Тому не виключено, що фінальна редакція документа може ще зазнати змін.

Раніше ми розповідали, як додаткова грошова винагорода військових може вплинути на розмір їх пенсії в майбутньому. Також ми писали, які виплати можна отримати в зоні бойових дій у 2023 році. Більше про військову службу в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.