Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для військових готують важливі зміни: що треба знати про процедуру ВЛК

Військовослужбовцям планують обладнати спеціальні приміщення, враховуючи індивідуальні потреби

Фото: Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні удосконалять процедуру ВЛК

Фото: Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні затвердили план заходів з оптимізації процесів військово-лікарської експертизи на 2023 рік. Зокрема планують розширити мережу ВЛК, забезпечити установи цифровими інструментами. Також передбачено облаштувати приміщення для потреб осіб з обмеженими можливостями.

Про це повідомила пресслужба Міністерства оборони України.

План заходів має на меті зменшити навантаження на заклади охорони здоров’я в системі Міноборони. Також серед позитивного впливу – отримання військовослужбовцями належного і швидкого сервісу перевірки військово-лікарською комісією.

Завданням ухваленого урядом рішення є викорінити бюрократію і надати українцям необхідні соціальні гарантії. Задля цього буде працювати автоматизація перебігу проходження ВЛК, з’явиться інтеграція медичних процесів між військовими та цивільними компонентами.

Враховуючи періодичні проблеми з перевірками, планують провести інформаційні кампанії та повідомити кожного військового про його права під час ВЛК, лікування чи реабілітації.

"Цим рішенням ми впроваджуємо ефективні процеси, які здатні забезпечити якісне проходження ВЛК в умовах воєнного стану. Для реалізації цих завдань активно співпрацюють підрозділи ЗСУ, Міноборони, Мінохорони здоровʼя, Мінветеранів, Мінцифри та громадськості", – зауважив очільник МО Олексій Резніков.

Нагадаємо, раніше планували удосконалити процедуру ВЛК шляхом розгортання пунктів перевірки у цивільних закладах охорони здоров’я. Також йде підготовка до впровадження е-черги запису на ВЛК.

Документи до та після проходження ВЛК

Щоб військового допустили до перевірки стану здоров’я, йому треба надати пакет документів, зокрема:

  • направлення на огляд;
  • медичну книжку;
  • посвідчення особи;
  • медичну характеристику (під час війни необов’язково);
  • службову характеристику (під час війни необов’язково);
  • оригінал довідки про обставини травми від військової частини;
  • посвідчення учасника бойових дій (якщо наявне).

Так само в разі успішного проходження ВЛК особі мають видати певний перелік документів, серед яких:

  • свідоцтво про хворобу;
  • довідка ВЛК;
  • протокол засідання ВЛК із визначенням причинного зв'язку травми.

Останній документ, до речі, потрібен для встановлення розміру одноразової грошовоївиплати, яку нараховують військовим внаслідок поранень чи травм, якщо вони отримані під час виконання службових обов’язків.

На основі висновку ВЛК визначається, чи є людина придатною до мобілізації та проходження служби. Якщо стоїть відмітка про обмежену придатність, особу не можуть відправити у високомобільні десантні війська, морську піхоту чи плавсклад.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яку умову ТЦК мають виконати військовозобов'язані. Також ми повідомляли, що ТЦК вигадують нові способи мобілізації та розповідали, що юрист вказав на головні недоліки "нововведень".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.