Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відстрочка від мобілізації: яку умову ТЦК мають виконати військовозобов'язані

Розповідаємо, що потрібно зробити чоловікам призовного віку, які хочуть отримати відстрочку від мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Відстрочка від призову надається лише після проходження ВЛК

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває загальна мобілізація, під час якої чоловіки від 18 до 60 років можуть отримати відстрочку від призову на військову службу за певних підстав, зокрема це стосується осіб з III групою інвалідністю. Проте, щоб підтвердити своє право на відстрочку, таким особам потрібно пройти медичне обстеження.

Про це розповів адвокат Богдан Середа на юридичному порталі B2Bconsult.

Відстрочка від мобілізації для осіб з інвалідністю

Так, згідно з чинним законодавством, чоловіки з III групою інвалідності не підлягають призову на військову службу навіть в умовах воєнного стану. Проте, є певні винятки — такі особи можуть бути мобілізовані, але лише за їхньою згодою.

Однак, якщо людина з III групою інвалідністю все ж таки хоче отримати відстрочку від мобілізації, вона має звернутися до територіального центру комплектування та повідомити про наявність підстави для надання відстрочки.

Представники ТЦК своєю чергою направляють таких громадян на проходження військово-лікарської комісії. Це є обов'язковою умовою надання відстрочки від призову.

"Формально, ТЦК не захоче оформлювати вам відстрочку без проходження ВЛК, це така їхня позиція. Тобто, поки не пройдете ВЛК, відстрочку не оформлять", – каже адвокат.

Відомо, що ВЛК потрібно проходити кожні 5 років, але навіть за умови, що особа з інвалідністю проходила медичну комісію за кілька місяців до початку загальної мобілізації, її все одно направлять на проходження ВЛК. У іншому випадку ТЦК не бачитиме підстав для надання відстрочки від призову.

Перетин кордону заброньованими військовозобов'язаними

Відповідно до п. 2-14 "Правил перетинання державного кордону громадянами України", посадові особи, заброньовані працівники та представники суб'єктів господарювання мають право на перетин державного кордону за наявності відповідних рішень про службові відрядження.

Тобто, заброньованим працівникам дозволено виїжджати за кордон, але лише за робочими обставинами, а саме – у відрядження. Для цього їм потрібно надати певний пакет документів:

  • посвідчення особи, яка перебуває на спеціальному обліку;
  • витяг з Наказу Міністерства економіки України в порядку, визначеному Постановою КМУ № 194;
  • документи, які засвідчують службову мету перетину кордону, тобто документи про відрядження.

Раніше ми розповідали, кого влітку мобілізують насамперед. Також ми писали, що від призову на військову службу хочуть звільнити ще одну категорію чоловіків. Більше про мобілізацію читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.