Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Поранення військового на фронті: яку суму виплачують у 2023 році

Розбиралися, від чого залежить розмір одноразової грошової допомоги від держави у випадку отримання поранення на передовій

Фото: УНІАН, Радіо Свобода. Колаж: Pro Гроші

Сума виплат залежить від тяжкості поранення на передовій

Фото: УНІАН, Радіо Свобода. Колаж: Pro Гроші

Українські військові, які отримали поранення під час активних бойових дій, мають право на грошові виплати від держави. Сума коштів, яку виплатять бійцю, залежить в першу чергу від тяжкості поранення.

Сайт Pro Гроші з’ясовував, які виплати передбачені за поранення на фронті та хто їх може отримати.

На які виплати можна розраховувати

За словами адвоката Антона Діденка, після поранення військовий може розраховувати на такі види допомоги:

  • грошове забезпечення військовослужбовця;
  • виплата "бойових", тобто додаткової винагороди в сумі 100 тис. грн відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 28.02.2022 №168;
  • одноразова грошова допомога, згідно зі ст. 16 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та їхніх сімей" та постановою Кабінету міністрів України від 25.12.2013 №975.

Умови виплати додаткової винагороди ("бойових")

Військовим варто знати деякі особливості виплат додаткової грошової винагороди за поранення:

  • ці гроші платять за період перебування на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я (зокрема й закордонних);
  • на виплати мають право військові також і під час переміщення з одного лікарняного закладу охорони здоров’я до іншого,
  • оплачується також перебування у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської (лікарсько-експертної, медичної) комісії.

Розмір виплати за поранення

За словами експерта, розмір одноразової грошової допомоги залежить від того, якими є наслідки зазнаного поранення:

"Так, у разі отримання військовослужбовцем інвалідності, розмір виплат визначено пунктом Б част. 1 ст. 16 Закону України Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та їхніх сімей", – каже Діденко.

Яку суму грошей може отримати військовий на руки після поранення:

  • 400-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, у разі встановлення військовослужбовцю інвалідності I групи. Тобто у 2023 році це 1 073 600 грн;
  • 300-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, у разі встановлення військовослужбовцю інвалідності II групи (805 200 грн у 2023 році);
  • 250-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, у разі встановлення військовослужбовцю інвалідності III групи (671 000 грн у 2023 році).

"У разі отримання військовослужбовцем поранення під час виконання ним обов’язків військової служби, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення йому інвалідності, розмір виплати визначений постановою Кабінету міністрів України від 25 грудня 2013 р. № 975, та може становити 70-кратний розмір (187 880 грн) або 50-кратний (134 200 грн) розмір прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року", – додав адвокат.

Нагадуємо, у 2023 році розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 2 684 грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що робити, якщо відправили на фронт без підготовки або спорядження. Також ми повідомляли про соціальну відпустку для військових і розповідали, як отримати компенсацію за невикористаний відпочинок.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.