Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи можуть українцям вручати повістки на кордоні – пояснення адвоката

В Україні можуть мобілізувати одразу кілька категорій громадян, а деякі з них проходять навчання перед відправкою на фронт

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Cпівробітники ДПСУ можуть "зайнятися" людиною

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже понад рік триває війна. Тобто, військовозобовʼязаних громадян можуть забрати на службу. Отримати повістку можна будь-де, але не на кордоні.

Про це розповів адвокат Тарас Никифорчук.

Загалом прикордонники не вручають нікому повістки, адже це не входить до їх повноважень чи службових обов'язків.

Єдиний випадок, коли співробітники ДПСУ можуть "зайнятися" людиною, яка перебуває на кордоні, – це коли вона його незаконно перетнула.

"Співробітники прикордонної служби складають відповідні матеріали, складають протокол та передають його до суду. А суддя виносить постанову, за якою людині "світить" штраф від 3,4 тисяч гривень, жодної кримінальної відповідальності за це не може бути", – каже Никифорчук.

Також, якщо людина незаконно перетнула кордон, то прикордонники викликають поліцію, але правоохоронці нічого за законом зробити не можуть.

"Вони беруть людину, незаконно затримують та доставляють до ТЦК. А там вже з людиною починають працювати, щоб військовозобов'язаний погодився на медкомісію", – каже адвокат.

Кого призивають на військову службу під час війни

Наразі мобілізувати можуть такі категорії громадян:

  • чоловіків віком від 18 до 60 років, які не мають досвіду служби;
  • призовників, які пройшли військову службу;
  • військовозобов'язаних та резервістів з досвідом військової служби;
  • чоловіків від 18 до 27 років, які йдуть служити добровільно за контрактом;
  • осіб знятих або виключених з військового обліку, якщо вони придатні до служби за рішенням ВЛК та не мають відстрочки;
  • осіб з інвалідністю, які добровільно вступають до Сил оборони;
  • обмежено придатних у воєнний час, які непридатні у мирний час.

Якщо на службу призивають чоловіка, який не має військового досвіду, перед відправкою на фронт він повинен пройти навчання, яке триває не менш ніж місяць.

Як мобілізують жінок-медиків

Раніше ми вже писали, що попри загальну мобілізацію, жінок з медичною освітою та досвідом роботи не призивають масово. Тим паче не відправляють на фронт силоміць. На цьому наголосила заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Дійсно, деякі жінки також отримують повістки, але їхнє призначення відрізняється: після вручення потрібно лише відвідати ТЦК, щоб уточнити та оновити (за потреби) персональні дані. Це процедура, яка була ще до війни, адже жінки-медики, відповідно до законодавства, повинні кожні п’ять років з'являтися у військкомати для актуалізації інформації.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як вручають повістки внутрішньо переміщеним особам. Також ми повідомляли, чи мають право представники ТЦК силоміць забирати до військкомату.

Більше новин про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.