Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати за знищене житло та податкові перевірки — головне про гроші за тиждень

Розповідаємо, що змінювалося у житті країни та її громадян у період з 30 жовтня по 5 листопада 2023 року

Фото: УНІАН

Що змінилося в Україні з 30 листопада

Фото: УНІАН

Перший день тижня, що майже добіг кінця, розпочався для українців з чергової масованої атаки росіян на мирні міста нашої держави. Вибухи пролунали одразу у декількох регіонах України, однак усі 14 повітряних цілей противника знищила ППО.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, що ще важливого сталося в Україні впродовж останніх семи днів.

Податок на землю

Держава хоче стягувати податок з земель природно-заповідного фонду. Для цього Кабінет міністрів хоче внести зміни до Податкового кодексу. Планується, що розмір податку коливатиметься у межах 0,1% від нормативно грошової оцінки угіддя.

Контроль над експортом зерна

Підприємства, які займаються чи хочуть займатися експортом зернової продукції відтепер мають дотримуватися певних правил. Наприклад:

  • сплачували ПДВ як на момент подання заявки на експорт, так і станом на 23 лютого 2022 року;
  • не допускати податкових боргів щодо повернення валютного виторгу;
  • є документальні підтвердження від банку, з яким працюють, що з 23 лютого 2022 року по 27 жовтня 2023 року підприємець здійснив хоча б одну успішний експорт та повернув валютний виторг/

Також залученість в експорт зернових залежатиме від того, чи складала Податкова служба щодо підприємців акт щодо відсутності за місцем юридичної реєстрації під час перевірки дотримання валютного законодавства.

Виплати за знищене житло

З 1 листопада українці, житло яких знищила російська армія під час свого повномасштабного вторгнення, отримуватимуть житлові сертифікати, які можна використати для придбання нового будинку або квартири.

Раніше в уряді визначили, якою буде вартість квадратного метра – 36 422 гривні. Але остаточно сума може змінитися, адже цифра коригується трьома коефіцієнтами:

  • регіональний – знищене житло у різних містах має різницю у вартості;
  • кількість кімнат – квадратний метр в однокімнатних квартирах дорожче, ніж у чотирикімнатних;
  • вік зруйнованого будинку – старий або новобудова.

Нові умови видачі мікрокредитів

Фінансовим компаніям заборонять підвищувати ставки за "швидкими кредитами" до більш ніж 1% (на перехідний період – до 2,5%). Очікується, що завдяки цим змінами позичальники уникатимуть боргових пасток, а кредитні компанії ретельніше перевірятимуть своїх клієнтів.

Наразі ж багатьом позичальникам складно повертати позику через завеликий рівень процентної ставки.

Податкові перевірки повертаються

Документальні планові перевірки бізнесу планують відновити з 1 грудня 2023 року. Втім, зміни торкнуться лише тих підприємців, які відповідають певним критеріям:

  • сплачує податок на прибуток на 50% менший, ніж середній по галузі;
  • має рівень сплати податку на додану вартість на 50% менший, ніж середній по галузі;
  • дебіторська заборгованість удвічі більша за кредиторську;
  • річний дохід становить понад 10 млн гривень, тоді як загальна сума витрат у податковій декларації – понад 75% від суми;
  • заробітна плата співробітників менша, ніж середня по галузі в регіоні.

За словами нардепа Ярослава Железняка, відповідний законопроєкт незабаром представлять у Верховній Раді для голосування у другому читанні.

Раніше ми писали, коли та як зміняться ціни на продукти. Також ми розповідали, чи підтримуватимуть міжнародні партнери Україну у наступні роки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.