Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

З датою визначилися: коли скасують мораторій на податкові перевірки в Україні

Термін повернення документальних перевірок змінювався багато разів, але тепер депутати впевнені, що їх відновлять до початку 2024 року

Фото: Unsplash

З терміном повернення перевірок бізнесу нарешті визначилися

Фото: Unsplash

2 листопада Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики схвалив законопроєкт №10016-д до другого читання. Його затвердили тільки з двома правками, які стосуються термінів повернення документальних планових перевірок бізнесу та збереження мораторію для ФОПів на спрощеній системі оподаткування.

Про це розповів народний депутат Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі.

За словами члена комітету, чинний мораторій на проведення податкових перевірок точно скасують до кінця 2023 року. Але не для всі підприємців, а тільки для бізнесу, який підпадає під певні критерії. Законопроєкт представлять у парламент на друге читання з двома важливими правками:

  • повернення документальних перевірок перенести з 1 листопада на 1 грудня 2023 року;
  • мораторій на перевірки ФОПів 1 та 2 групи зберегти до грудня 2024 року.

"Прийняття законопроєкту – це одна з останніх вимог МВФ для ухвалення рішення по траншу. Зараз цей текст має бути прийнятий партнерами", – зауважив Железняк. Додамо, термін скасування мораторію вже неодноразово переносився протягом року, а процедуру ухвалення Верховною Радою відтягували.

Під проведення перевірок підпадатимуть не всі підприємства, а тільки той бізнес, що відповідає визначеним критеріям:

  • сплачує податок на прибуток на 50% менший, ніж середній по галузі;
  • має рівень сплати податку на додану вартість на 50% менший, ніж середній по галузі;
  • дебіторська заборгованість удвічі більша за кредиторську;
  • річний дохід становить понад 10 млн гривень, тоді як загальна сума витрат у податковій декларації – більше 75% від суми;
  • заробітна плата співробітників менша, ніж середня по галузі в регіоні.

Кого штрафуватимуть за відсутність РРО

Раніше ми розповідали, що з 1 жовтня в Україні відновили перевірки бізнесу на використання реєстратора розрахункових операцій. Вже понад місяць до підприємців навідуються представники контролюючого органу для оновлення інформації щодо ведення діяльності. Очікувати перевірку варто не всім ФОПам, оскільки РРО є обов’язковим у конкретних випадках:

  • якщо фізична особа-підприємець працює за КВЕДами у сфері торгівлі;
  • якщо це інтернет-бізнес, що займається продажами товарів чи послуг;
  • якщо ФОП зареєстрований на великій торговельній площі;
  • якщо це водій таксі – платник єдиного податку (окрім 1 групи, яка звільнена від застосування РРО).

За словами голови фінансового комітету ВРУ Данили Гетманцева, з 1 серпня, коли бізнес дізнався про потенційне скасування мораторію на перевірки, кількість офіційно зареєстрованих реєстраторів розрахункових операцій збільшилася на 15%, або на 99 тисяч. Це означає, що підприємці мають свідоме ставлення до податкових зобов’язань і не уникають прозорого ведення діяльності.

Раніше сайт Pro Гроші писав про перехід на спрощену систему оподаткування та розповідав, як ФОПу швидко подати заявку. Також ми повідомляли, як ФОПу швидко перевірити, що відбувається з його податками.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.