Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Експорт зерна під жорстким контролем – що зміниться для аграріїв незабаром

Розповідаємо, чому уряд під час війни зважився на кардинальний крок, щоби змінити ситуацію на аграрному ринку

Фото: УНІАН

Як відбуватиметься агроекспорт за новими правилами

Фото: УНІАН

В Україні розпочинають боротьбу з незаконним вивозом агропродовольства. Кабмін, зокрема, запроваджує нові правила, за якими відбуватиметься експорт зерна та іншої аграрної продукції.

Як йдеться у новій урядовій постанові, в рамках правил експортери підлягатимуть додатковим перевіркам.

"Нові правила мають виключити зловживання та порушення законодавства під час експорту агропродукції. А також захистити права агропідприємців, які дотримуються законодавства", – зазначили у Кабміні.

Що зміниться

Держава складе спеціальний список, куди потраплять усі фірми, які здійснюють експорт вітчизняної агропродукції за кордон. Підприємцям доведеться подавати заявки, якщо вони хочуть опинитися у цьому списку. Опинитися там зможуть ті представники галузі, які відповідають наступним чотирьом критеріям:

  • сплачували ПДВ як на момент подання заявки на експорт, так і станом на 23 лютого 2022 року;
  • у них відсутній податковий борг щодо повернення валютного виторгу;
  • є документальні підтвердження від банку, з яким працюють, що з 23 лютого 2022 року по 27 жовтня 2023 року підприємець здійснив хоча б одну успішний експорт та повернув валютний виторг;
  • Податкова служба не складала щодо підприємців акт щодо відсутності за місцем юридичної реєстрації під час перевірки дотримання валютного законодавства.

"Рішення про те, чи включати до списку експортерів претендентів, ухвалюватимуть впродовж трьох робочих днів після того, як підприємець подасть заявку. Відомості про агропідприємців, включених до переліку верифікованих суб'єктів, оновлюватиметься кожного дня", – попередили в Кабміні.

Що не так з аграрним ринком в Україні

Найбільша проблема прямо зараз – існування тіньового агроекспорту зерна. Через це держава отримує фінансові збитки, а чесні агротрейдери та аграрії не можуть нормально працювати.

Боротьба з нечесними трейдерами, які здійснюють експорт зерна за готівку вже розпочалася. Наприклад, в останні кілька тижнів у дунайських портах тривають облави.

Раніше ми писали, скільки коштує кукурудза 1 листопада. Також ми писали, що росіяни вивозять соняшник з Маріуполя.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.