Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати військовослужбовцям та їхнім родинам – про що варто знати

У Міністерстві оборони уточнили, скільки отримують бійці ЗСУ, які потрапили до ворожого полону

Фото: УНІАН, МО. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН, МО. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже понад рік триває загальна мобілізація та воєнний стан. Військовослужбовці мають право на різні виплати – держава гарантує їм матеріальне, грошове та інші види забезпечення в обсязі, що відповідає умовам служби.

Про це нагадали в Міністерстві оборони.

Від чого залежить фінансове забезпечення

Рівень виплат, які отримає військовий, залежить від:

  • посади;
  • військового звання;
  • тривалості роботи;
  • інтенсивності та умов військової служби;
  • кваліфікації, наукового ступеня та вченого звання військовослужбовця.

"За військовослужбовцями, які тимчасово проходять службу за межами України, зберігається виплата грошового забезпечення у гривнях та виплачується винагорода в іноземній валюті за нормами і в порядку, що визначаються Кабінетом міністрів", - зазначили в Міністерстві оборони.

Скільки отримують військові, які перебувають у полоні

Для українських бійців, які потрапили до ворожого полону, зберігаються виплати в розмірі посадового окладу за останнім місцем служби, окладу за військовим званням, надбавки за вислугу років, інших щомісячних додаткових видів грошового забезпечення постійного характеру та інші види грошового забезпечення з урахуванням зміни вислуги років та норм грошового забезпечення.

Сім’ям таких військовослужбовців щомісячно виплачується грошове забезпечення, а також додаткові та інші види фінансових допомог, у порядку та в розмірах, що встановлюються Кабміном.

"Дія цього пункту не поширюється на військовослужбовців, які добровільно здалися в полон, самовільно залишили військові частини (місця служби) або дезертували з ЗСУ або інших утворених військових формувань та правоохоронних органів", - додали в відомстві.

Кого звільнять зі строкової служби у 2023 році

За власними заявами планують звільнити зі строкової військової служби не пізніше як на п’ятий день із дня набуття чинності запропонованого законопроєкту військовослужбовців, які проходять строкову військову службу під час дії воєнного стану в Україні та у яких до набуття чинності законопроєкту вже закінчився установлений законом період строкової військової служби.

Хто буде мобілізований після строкової служби

Військовозобов'язані, звільнені зі строкової служби, протягом 5 днів з дня звільнення зобов’язані прибути до відповідного ТЦК для розв'язання наступних питань:

  • взяття на військовий облік;
  • призову на військову службу під час мобілізації на особливий період;
  • прийняття на військову службу за контрактом;
  • звільнення у запас чи у відставку з підстав та у порядку визначених законом.

Отже, з тексту законопроєкту випливає, що ті, хто не скористаються правом на відстрочку, знову можуть бути мобілізованими на загальних підставах.

На думку нардепів, якщо такий закон схвалити, держава не втратить підготовлених молодих бійців, яких зможе задіяти в контрнаступі, який готується.

Раніше ми розповідали, що може змінитися для мобілізованих вже незабаром. Також ми писали, як вручають повістки в Україні у 2023 році. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.