Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: що хочуть змінити для строковиків

Згідно з текстом закону, держава не може залучати строковиків у районах проведення бойових дій

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, однак чоловіків у віці від 18 до 27 років призивати заборонено. Парламентарі пропонують звільнити зі служби діючих строковиків, а також мобілізувати їх заново, аби залучити до контрнаступу.

Призовники 2020–2021 років у 2022–2023 роках проходять службу понадстроково. Звільнитися зі служби вони не можуть, хоча нові призови заборонено проводити статтею 18−1 Закону про військовий обов’язок і військову службу.

Що нового пропонують нардепи

Колектив народних обранців пропонує внести поправки до "Закону про військовий обов’язок і військову службу" – законопроєкт № 9140 передбачає звільнення військовослужбовців строкової служби та їхній призов по мобілізації.

"Держава задекларувала, що на період воєнного стану пріоритет надається контрактній службі та службі за призовом під час мобілізації на особливий період, оскільки військовослужбовці такого виду служби є безпосередньо задіяними у відсічі збройної агресії", — зазначають автори документа.

Держава не може залучати строковиків у районах проведення бойових дій. Водночас такі особи не підлягають мобілізації (навіть за власним бажанням), оскільки вже проходять військову службу.

"Контракт може бути укладений, але він укладається добровільно, й багато строковиків не бажають укладати багаторічний контракт, очікуючи відносно швидкого завершення бойових дій", — наголошують парламентарі.

Кого звільнять зі строкової служби у 2023 році

За власними заявами планують звільнити зі строкової військової служби не пізніше як на п’ятий день із дня набуття чинності запропонованого законопроєкту військовослужбовців, які проходять строкову військову службу під час дії воєнного стану в Україні та у яких до набуття чинності законопроєкту вже закінчився установлений законом період строкової військової служби.

Хто буде мобілізований після строкової служби

Військовозобов'язані, звільнені зі строкової служби, протягом 5 днів з дня звільнення зобов’язані прибути до відповідного ТЦК для розв'язання наступних питань:

  • взяття на військовий облік;
  • призову на військову службу під час мобілізації на особливий період;
  • прийняття на військову службу за контрактом;
  • звільнення у запас чи у відставку з підстав та у порядку визначених законом.

Отже, з тексту законопроєкту випливає, що ті, хто не скористається правом на відстрочку, знову можуть бути мобілізованими на загальних підставах.

На думку нардепів, якщо такий закон схвалити, держава не втратить підготовлених молодих бійців, яких зможе задіяти в контрнаступі, який готується.

Раніше ми розповідали, кого із чоловіків точно не заберуть на війну з 1 квітня. Також ми писали, як вручають повістки в Україні у 2023 році. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.