Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати військовим, виїзд за кордон і відмова від повістки – головне про мобілізацію за тиждень

Розповідаємо детально, чому в Україні змінилися правила виплат військовим, і коли для деяких чоловіків можуть відкрити кордони

Фото: Генштаб ЗСУ, НБУ, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що нового треба знати про новини мобілізації в Україні

Фото: Генштаб ЗСУ, НБУ, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні відбулися деякі зміни, що стосуються грошового забезпечення військовослужбовців. Також в уряді хочуть дозволити окремим категоріям чоловіків виїжджати за кордон.

Сайт Pro Гроші зібрав головну інформацію поточного тижня і ділиться деталями з читачами.

Забезпечення військових можуть знову урізати?

У березні військовослужбовці вже не отримуватимуть кошти за звичною схемою. Право на 100 000 грн відтепер мають лише бійці, які виконують завдання на лінії зіткнення. Водночас особам поза межами зони активних бойових дій платитимуть 30 000 гривень. За бойові завдання складу військового органу управління нараховуватимуть 50 000 гривень. Винагороду в розмірі 30 000 гривень скасували для українців, які служать у частинах і підрозділах за межами фронту.

Міністр оборони Олексій Резніков зазначив, що така процедура більш справедлива та одночасно ощадна. Вона дозволяє зберегти кошти на інші потреби, зокрема виплати сім’ям загиблих військових.

"Ми отримували сигнали, що хлопці, які реально на "нулі" і ризикують, отримують 100 000 грн. А сили забезпечення, які за 20-30-40 км не ризикують своїм життям, але теж мають 100 000. Це несправедливо", – зауважив Резніков. Міністр уточнив, що бійці на лінії зіткнення можуть не хвилюватися за гроші, в них кошти не забиратимуть. Але вище командування займається питанням сталого фінансування ЗСУ та пошуку джерел надходжень.

Виїзд за кордон військовозобов’язаних

В Україні зареєстрували законопроєкти №9075 і №9074, якими пропонується змінити правила виїзду чоловіків за межі держави. Автори документів хочуть зробити виключення з норми про заборону поїздок за кордон чоловікам віком від 18 до 60 років. Йдеться про такі категорії громадян як студенти іноземних ЗВО, спортсмени та особи, які не підлягають мобілізації.

Їм потрібно заздалегідь погодити подорож з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (військкоматами). А спортсменам (спільно з командою – лікарями, тренерами тощо) додатково мати дозвіл від центрального органу виконавчої влади або національної федерації з виду спорту.

В законопроєктах йдеться, що людина повинна повернутися в Україну не пізніше моменту, коли завершиться термін непридатності до мобілізації. За відсутності поважних причин (до них відносять стихійні лиха, катастрофи, аварії, лікування та ін.) передбачається покарання або штраф на користь ЗСУ в розмірі прожиткового мінімуму за кожен додатковий тиждень перебування за кордоном.

Результати "Гвардії наступу"

На початку лютого стартував набір добровольців до штурмових бригад "Гвардії наступу" – професійних команд МВС, які протистоятимуть російським окупантам і звільнятимуть захоплені території. Вони не матимуть завдань в тилу, тож всі учасники потребують високоякісної підготовки та наполегливих тренувань. За інформацією профільного міністра Ігоря Клименка, станом на початок березня подано вже понад 23 тисячі заявок. Причому 5% з них – від жінок.

Міністерство внутрішніх справ не планує оприлюднювати списки осіб в "Гвардії наступу". Всіма членами формувань керуватимуть публічні особи. Співвідношення між добровольцями та співробітниками МВС буде різним, від 30% до 45% людей із системи Міністерства.

Що стосується заробітної плати, то розмір залежить від звання та посади, а також місця дислокації. Базова ставка – від 25 тисяч гривень. Далі суми визначатимуть для конкретної людини відповідно до району перебування та ведення бойових дій. Звісно, "Гвардія наступу" передбачає ротацію, адже всім потрібен відпочинок. Тому бригади постійно поповнюватимуть новими бійцями.

В якому випадку можна відмовитися від повістки

Якщо після перевірки паспорта представник ТЦК хоче виписати повістку, а ви при цьому вже перебуваєте на обліку в іншому територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, потрібно одразу повідомити йому про цей факт. Тоді вручити документ співробітник ТЦК не зможе, бо це вважатиметься незаконною вимогою.

Звісно, якщо повістка знаходиться у вас в руках із зазначеним часом відвідування військкомату, то ігнорування цього наказу призведе до покарання – адміністративного або кримінального. У випадку потреби прийти в ТЦК для уточнення даних, ігнорування обернеться штрафом у розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів. Проте неявка після медкомісії та отримання мобілізаційного розпорядження загрожує ув’язненням на строк від 3 до 5 років.

Більше новин про мобілізацію та вручення повісток читайте в нашій спецтемі. Також чимало цікавого про закордонне життя українців можна дізнатися за посиланням.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.