Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відмовитись від повістки на вулиці можуть деякі українці – про що треба сказати військовому

Правник пояснив, що треба обов'язково повідомити працівнику ТЦК у випадку, якщо вам збираються виписати повістку

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Яку інформацію слід надати військовому

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

У випадку, якщо після перевірки документів представник територіального центру комплектування (ТЦК СП) збирається виписати вам повістку, треба повідомити йому про те, де ви стоїте на обліку.

Для чого це треба зробити, пояснив адвокат Ростислав Кравець в інтерв'ю ТСН.ua.

Для чого військовому ця інформація

За словами правника, цю інформацію варто надати людині, яка хоче вручити вам повістку та наголосити, що запрошувати вас можуть тільки до того центру комплектування, в якому ви перебуваєте на обліку.

"У разі, якщо там інший ЦК хоче запросити вас кудись, то сказати: "Вибачайте, я перебуваю на обліку в іншому ЦК, я не зможу виконати вашу незаконну вимогу". Тому що ніхто не може бути примушений виконувати явно злочинний наказ. І за це ніхто не несе відповідальності відповідно до норм Конституції", – наголосив адвокат.

Якщо ж працівник ТЦК, у якому ви перебуваєте на обліку, просить вас з'явитися, то вам треба буде приїхати на час, який зазначений у повістці, для проходження медичного огляду або уточнення даних.

Яка відповідальність за неявку до військкомату?

Відповідальність залежить від того, про який тип повістки йдеться. Наприклад, якщо у документі зазначено, що вам треба зʼявитися для уточнення даних, то неявка тягне за собою штраф. У такому випадку ви заплатите від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Однак якщо ви ухиляєтеся від військової служби після того, як пройшли медкомісію та отримали мобілізаційне розпорядження, то у такому випадку вам загрожує кримінальна відповідальність. Вас можуть позбавити волі на строк від 3 до 5 років.

"Небажання багатьох людей взаємодіяти з військкоматом часто пов’язане не зі спробою уникнути участі у захисті Батьківщини під час війни, а в побоюваннях зловживань та порушенні своїх прав. Проте неявка у військкомат – не найкраще рішення, якщо повістка видана з дотриманням усіх процесуальних норм. Конструктивніше звернутися до адвоката, який спеціалізується на військових питаннях", – стверджує експертка.

Підстави для скасування відстрочки від мобілізації

Раніше ми вже писали про те, що у пункті 12 Порядку бронювання військовозобов'язаних, вказано 6 підстав для скасовування бронювання. Загалом, за типом відстрочки, вона може бути анульована у випадках:

  • інвалідність не підтверджена комісією МСЕК;

  • непридатність до військової служби протягом 6 місяців не підтверджена ВЛК;

  • досягнення віку 18 років одним з трьох дітей на утриманні чоловіка;

  • зникнення необхідності опіки за родичем з інвалідністю І/ІІ групи (чоловік, дружина, батьки, матері);

  • зникнення необхідності піклування за хворою дитиною або дитиною з інвалідністю до 18 років або повнолітньою дитиною з інвалідністю І/ІІ групи;

  • зникнення необхідності опіки за хворими чоловіком-дружиною або батьками чоловіка/дружини, призначеної раніше після висновку МСЕК.

Якщо вас зацікавила ця тема, то про інші випадки анулювання відстрочки від мобілізації ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми писали про те, які наслідки чекають на тих, хто ухиляється від мобілізації. Також сайт Pro Гроші вже писав про те, яке покарання загрожує чоловікам, які втекли за кордон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.