Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати добровольцям тергромад: на які кошти та гарантії вони мають право

На членів ДФТГ не поширюється вікова межа, тобто добровольцем може стати будь-який українець незалежно від свого віку

Фото: dftg.lviv.ua, ВАРТО, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Пільги та виплати добровольцям територіальних громад в Україні

Фото: dftg.lviv.ua, ВАРТО, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Стати членом добровольчого формування територіальної громади можуть лише повнолітні українці, водночас вікової максимальної межі немає. Оскільки вони залучені до виконання завдань тероборони, то на них поширюється соціальний і правовий захист військовослужбовців.

Як це відбувається на практиці, розповіла експертка ГО "Юридична сотня" Вікторія Фацієвич.

Зміст
1.Грошове забезпечення
2.Збереження зарплати на роботі
3.Одноразова фінансова допомога
4.Пенсійне забезпечення

Грошове забезпечення

Відповідно до статті 9 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", члени ДФТГ під час виконання завдань тероборони повинні мати фінансове забезпечення, яке держава гарантує військовим. Втім цього не відбувається, оскільки в законодавстві немає відповідного порядку виплат.

Постанова КМУ № 704 від 30 серпня 2017 та Наказ МОУ № 260 від 07 червня 2018 року не згадують про членів ДФТГ, а саме ці документи регулюють порядок отримання грошового забезпечення службовцями. Аби добровольцям дійсно виплачували заробітну плату, необхідно розробити спеціальний механізм надання коштів.

Збереження зарплати на роботі

Кодекс законів про працю України зобов’язує керівників зберігати за мобілізованими працівниками тільки місце роботи та посаду, а середній оклад не виплачується, оскільки військовослужбовці отримують грошове забезпечення. Але що стосується членів ДФТГ, то на них розповсюджується ч. 1 статті 119 КЗпП:

"Гарантує працівникам збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку на час виконання державних і громадських обов'язків у робочий період".

Водночас експертка зауважує, що в керівників можуть виникати об’єктивні питання, як трактувати вказане положення. Їм необхідно надати додаткове тлумачення щодо належності виконання завдань тероборони до державних або громадських обов'язків.

Одноразова фінансова допомога

Добровольці формувань територіальної громади мають право на деякі пільги та соціальний захист відповідно до законодавства. Зокрема йдеться про:

  • виплату одноразового грошового забезпечення у разі отримання інвалідності внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час виконання завдань оборони;
  • виплату членам сімей у випадку загибелі (смерті) добровольця за вказаних обставин (згідно з текстом Постанови КМУ № 336).

Суми ОГД у разі встановлення інвалідності виплачуються в таких розмірах:

  • 400 прожиткових мінімумів (1 073 600 грн) – при інвалідності I групи;
  • 300 прожиткових мінімумів (805 200 грн) – при інвалідності II групи;
  • 250 прожиткових мінімумів (671 000 грн) – при інвалідності III групи.

Пенсійне забезпечення

На добровольців, які отримали статус учасника бойових дій, розповсюджуються гарантії у сфері пенсійного забезпечення. Наприклад, вони мають право на достроковий вихід на пенсію: чоловіки – після досягнення 55 років, жінки – після 50 років, та за наявності страхового стажу понад 25 років у чоловіків і понад 20 років у жінок.

Раніше сайт Pro Гроші писав про пільги для учасників бойових дій та розповідав, що дозволили УБД, які мають машину. Також ми повідомляли, кому з військових перерахують виплати та чи збільшать їм зарплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.