Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пільги для учасників бойових дій: що дозволили УБД, які мають машину

Наявність автомобіля забезпечує учасників бойових дій певними пільгами, серед яких – оформлення автоцивілки

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Учасники бойових дій можуть не оформляти автоцивілку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці за статусом УБД мають право на деякі гарантії від держави та пільги, визначені законодавством. За наявності машини їм дозволено не оформляти обов’язкове страхування цивільноправової відповідальності.

Про це розповіли юристи Українського ветеранського фонду.

Статус учасника бойових дій надають особам – ветеранам АТО, тобто людям, які брали участь у військових діях на сході України з 2014 року. Також посвідчення УБД отримують громадяни, які захищають населення та обороняють країну в умовах повномасштабного вторгнення Росії. Щоб мати статус, потрібно виконувати бойові завдання.

Перелік пільг визначає Закон "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". З-поміж багатьох додаткових знижок, безплатних пропозицій і першочергових прав є окрема пільга для УБД, які мають власний транспортний засіб. Як відомо, в Україні оформлення так званої автоцивілки є обов’язковою процедурою. Але не для всіх.

Отже, учасники бойових дій звільнені від такої необхідності. Водночас право також належить особам, які керують автомобілем по договору підряду чи оренди. Але довіреність не підходить як підтверджувальний документ, тому не звільняє від автострахування.

Варто знати, що ця пільга персоналізована, тобто не розповсюджується на інших людей, які керують машиною, але не мають статусу УБД. В разі зупинки поліцією водію випишуть штраф. Щоб підтвердити право на звільнення, потрібно надати посвідчення учасника бойових дій та документи на володіння чи користування автівкою.

Окрім вказаної категорії українців, пільга доступна:

  • постраждалим учасникам Революції гідності;
  • особам з інвалідністю внаслідок війни;
  • особам з інвалідністю I групи, які особисто керують транспортним засобом;
  • особам, які керують машиною, що належить людині з інвалідністю I групи, у її присутності.

Пільги для дітей військових

Діти учасників бойових дій також мають право на деякі пільги. Зокрема такі, що спрощують здобуття вищої освіти. Як уточнили в Міністерстві освіти та науки України, держава забезпечує дітей, які навчаються за денною формою в закладах професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти, такою допомогою:

  • повною чи частковою оплатою навчання;
  • пільговими кредитами для отримання освіти;
  • соціальними стипендіями;
  • безплатними підручниками;
  • безплатним доступом до мережі Інтернет;
  • безплатною кімнатою в гуртожитку;
  • харчуванням у школах державним коштом або коштом місцевого бюджету.

Ця допомога завершується по досягненню 23-річного віку, після закінчення навчання чи у зв'язку з відрахуванням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, за що військовослужбовців суворо карають арештом або штрафом у розмірі 34 000 грн. Також ми повідомляли, кого покарають за працевлаштування чоловіка без військового квитка.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.