Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплати у ЗСУ збільшаться: кому з військових перерахують виплати

Депутат Верховної Ради пояснив, кому із військовослужбовців влада хоче підвищити зарплату і чому

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Строковики, курсанти та інструктори в Україні отримуватимуть більші зарплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть підвищити зарплати деяким військовим, серед яких курсанти, строковики та інструктори. Усім їм наразі держава не нараховує додаткові виплати за службу під час війни.

Про це розповів секретар Комітету Верховної Ради з питань бюджету, народний депутат Володимир Цабаль.

Він пояснив, що питання підвищення зарплат зараз вивчає спеціальна парламентська робоча група у ВР. Перше засідання, на якому учасники зібрання виокремили критичні питання, які потребують швидкого вирішення, вже відбулося.

За інформацією Цабаля, першочергові проблеми є такими:

  • грошове забезпечення строковиків – близько 20 тисячам військовослужбовцям виплачують мінімальні зарплати;
  • виплати курсантам – ситуація майже така сама, як зі строковиками: вони отримують лише стипендії;
  • забезпечення інструкторів – їхня робота вкрай важлива, але жодних додаткових виплат інструктори не отримують.

Щодо інших військових — їхні виплати теж можуть зрости, але у робочій групі панує думка, що підвищення має бути диференційованим.

"Щоб так не вийшло, що у нас однакові доплати в тилу та на передовій", — пояснив Цабаль.

Він також додав, що наразі не готовий озвучувати, на скільки саме військовим підвищать виплати та коли це відбудеться. Депутат зауважив — суми залежатимуть від того, скільки фінансування вдасться знайти у внутрішніх резервах країни.

Як зараз платять українським військовослужбовцям

У 2023 році грошове забезпечення військових складається з двох частин:

  • основної, яка залежить від посади, військового звання, тривалості, інтенсивності й умов військової служби, кваліфікації;
  • додаткової – надбавки за особливості проходження служби, режим секретності, за науковий ступінь, вчене, почесне чи спортивне звання.

Взимку цього року Міністерство оборони збільшило мінімальну суму грошового забезпечення до 20 тисяч гривень. Ці виплати належать солдатам-контрактникам, а 17 тисяч гривень отримують надзвичайники та поліцейські.

Які доплати отримують військові?

Військові на передовій отримують від держави доплати у розмірі 100 тисяч гривень щомісяця. Якщо солдат чи офіцер виконує бойове завдання у складі військового органу управління, то вони отримають додатково 50 000 гривень. У такому разі Генштаб та головнокомандувач ЗСУ вирішуватимуть, де саме розташована територія, на якій виконується таке завдання.

Раніше ми розповідали, які документи потрібно брати з собою у ТЦК після того, як отримали повістку. Більше новин про мобілізацію та військову службу читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.