Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсіонери можуть отримати низку знижок на різні послуги: що пропонують українцям

Розповідаємо, які знижки можуть отримувати пенсіонери в Україні та на чому можна економити

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які знижки пропонують пенсіонерам в Україні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Повага до пенсіонерів була в усі часи, їм поступалися місцем у громадському транспорті та в чергах у магазинах або лікарнях. Зараз до цього всього долучився український бізнес, який пропонує людям похилого віку знижки на деякі послуги.

Сайт Pro Гроші розповідає, які знижки пропонують пенсіонерам в Україні.

Від аптек до санаторіїв

Зазвичай у пенсіонерів невеликі виплати, вони багато чого не можуть собі дозволити. Тому багато підприємців розробили низку знижок на свої послуги для пенсіонерів.

Наприклад, в аптеках людям похилого віку пропонують знижки на деякі препарати, щоб вони мали змогу купувати необхідні ліки. Також в Україні можуть зробити знижку на послуги будь-яких спеціалістів, наприклад, сантехніка або електрика.

Пенсіонери можуть отримати знижки навіть на продукти, деякі супермаркети проводять акції, й таким чином люди похилого можуть економити.

Якщо пенсіонерам хочеться десь відпочити, то вони можуть знайти варіанти санаторіїв або баз відпочинку, де їм запропонують непогані знижки. Деякі санаторії навіть пропонують безплатну реабілітацію певним категоріям пенсіонерів.

Людям похилого віку часто доводиться кудись їздити — в лікарню, в магазин тощо. Тому в Україні люди с пенсійним посвідченням можуть скористатися громадським транспортом безплатно, однак є певні обмеження щодо наявних пільгових місць.

Чи варто очікувати на індексацію пенсій у 2023 році

Розмір пенсійних виплат українців щорічно переглядають на підставі статті 42 Закону України "Про обов'язкове пенсійне страхування". Експерт із пенсійних питань Сергій Коробкін пояснив, що у законі про держбюджет на 2023 рік присутня норма, яка призупинила дію цієї статті.

"Можливо, що пенсії у 2023 році проіндексують не так, як написано у законі, а так, як додатково вирішить Кабінет міністрів", – розповів він.

Уряду ще належить затвердити додаткову ухвалу, у якій зазначать розмір індексації. Втім, на думку Коробкіна, дату початку перерахунку пенсій можуть перенести.

Коефіцієнт підвищення визначається за двома головними показниками: 50% від рівня інфляції за минулий рік та 50% темпів зростання середньої зарплати за останні роки. Орієнтовні розрахунки показують, що у 2023 році індексація пенсій мала б відбутися на 22%.

Раніше ми розповідали, що деякі українці можуть залишитися без пенсії. Також ми писали, як можна збільшити розмір своєї пенсії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.