Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виїзд за кордон у відрядження – хто з чоловіків має на це право від час воєнного стану

Адвокатка пояснила, хто з українців може перетинати кордон та отримувати відстрочку від мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям роз'яснили правила виїзду за кордон

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На час воєнного стану право виїзду за кордон у зв'язку з відрядженням мають держслужбовці або працівники підприємств критичної інфраструктури, які заброньовані за таким підприємством.

Про це розповіла адвокатка Марина Бекало на порталі B2Bconsult.

Згідно з ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

  • заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування;
  • заброньовані за підприємствами, установами та організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Виїжджають такі заброньовані працівники на підставі п. 2-6 Правил перетинання кордону.

У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому-восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Документи які необхідно надати на кордоні:

  • витяг з наказу Міністерства економіки (згідно з пунктом 5 постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 № 194) про бронювання такого працівника;
  • документи про відрядження такої особи за кордон (наказ підприємства (засвідчена копія) на відрядження за кордон.

"Таким чином, для того щоб чоловік виїхав за кордон, окрім наказу від підприємства на відрядження, має бути ще наказ (витяг) Мінекономіки про бронювання цього працівника погоджений з Міноборони. Для того, щоб таке бронювання реалізувати, необхідно: перше — підприємство має належати до критичної інфраструктури, та друге — ВОС такого працівника не буде збігатися з переліком дефіцитних, що зазначені в листі Міноборони №220/1469", – зазначила адвокат.

Вона уточнила, що відстрочка від мобілізації за бронюванням надається на 6 місяців з можливістю подальшого продовження.

Раніше ми писали про те, кого можуть повернути для мобілізації з-за кордону. Також ми пояснювали, у якому випадку українцям заборонений виїзд за кордон, навіть якщо один із батьків має інвалідність.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.