Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Супровід батька з інвалідністю. Українцям пояснили, коли виїзд за кордон заборонений

Військовозобов'язані чоловіки не завжди можуть виїхати з країни, супроводжуючи одного із батьків з інвалідністю

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям роз'яснили, коли виїзд за кордон заборонений

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Військовозобов'язані, які мають одного з батьків з інвалідністю І або ІІ групи не підлягають мобілізації та мають право перетинати держкордон.

Чи можна виїхати за кордон, якщо там вже перебуває батько чи мати з інвалідністю, пояснив юрист Костянтин Грітчин.

Він зазначив, що важливим нюансом для перетину кордону є супровід людини з інвалідністю, яка була встановлена відповідно до українського законодавства. Документом, який підтверджує встановлення інвалідності, є довідка до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о ), на підставі, якої можливо оформити пенсію або соцальну допомогу, та отримати відповідне посвідчення.

Якщо ж інвалідність одного з батьків була встановлена за кордоном, то це не буде підставою для перетину держкордону військовозобов'язаним.

"Інвалідність, оформлена за кордоном, не дає право на перетинання кордону, оскільки необхідно мати І або ІІ групу саме за законодавством України, тому для цього Ваш батько, якщо він є громадянином України або має вид на місце проживання в Україні повинен оформити групу інвалідності за законодавством України", – пояснив юрист.

Він додав, що під час воєнного стану у деяких випадках можна оформити інвалідність дистанційно.

Які документи потібні для перетину кордону

Тож перетнути держкордон може військовозобов'язаний українець (чи українка), який маює одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України. При цьому з собою потрібно мати низку документів.

Однак з 2 листопада 2022 року довідки МСЕК щодо групи інвалідності не достатньо.

Крім того, з 27 вересня 2022 року, необхідно на кордоні додати підтвердження утримання або догляду.

"Найпростішим буде надати документ, що підтверджують спільне проживання. Для цього необхідно бути зареєстрованим з батьком за однієї адресою. Довідки про місце реєстрації (витяг з реєстрації територіальної громади) можна взяти у ЦНАПі або відділі реєстрації відповідної міської, селищної або сільської ради, або самостійно за допомогою порталу "Дія", – пояснив юрист.

Він назвав повний перелік документів, які потрібні при виїзді за кордон за умови супроводу одного з батьків, які мають інвалідність:

1. Свідоцтво про народження.

2. Документ, що підтверджує інвалідність батька

  • пенсійне посвідчення особи з інвалідністю;

або

  • посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю", де зазначено групу та причину інвалідності;

або

  • довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики).

3. Паспорти громадян України для виїзду за кордон (закордонні паспорти).

4. Один із документів що підтверджують догляд(утримання) особи що супроводжується:

  • документ, що підтверджує спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка);

або

  • документ, що підтверджує здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка);

або

  • документ (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

Раніше ми писали, що українцям змінили деякі правила перетину кордону. Також ми пояснювали, що чекає на тих чоловіків, хто встиг виїхати за кордон після 24 лютого.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.