Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям змінили деякі правила перетину кордону – що запровадили

Українцям необхідно мати чинні паспорти, щоб перетнути кордон з Молдовою

Фото: MFA, FB DPSU. Колаж: Pro Гроші

Українцям доведеться оновити паспорт, щоб перетнути кордон Молдови

Фото: MFA, FB DPSU. Колаж: Pro Гроші

Для українців змінили правила перетину молдовського кордону з боку Європейського Союзу. Щоб опинитися на території Республіки Молдова, тепер потрібно мати чинні документи.

Про це повідомляє видання UA Media з посиланням на місцеві ЗМІ.

Зі слів співробітників прикордонної поліції, в'їзд до Молдови через пункти пропуску з Румунією забороняється українцям, які мають прострочені документи. Якщо громадяни, які виїхали з України після 24 лютого, планують повернутися додому через територію Республіки Молдова, їм потрібно наперед подбати про оформлення чинного паспорта, оскільки такі умови передбачені законодавством держави.

"На в'їзді до Молдови через пункти пропуску з Румунією, а також через Міжнародний аеропорт Кишинева іноземні громадяни не зможуть перетнути кордон із недійсними документами. Іноземці повинні оформити свій паспорт або документ, який дає право офіційно перетнути кордон, який має бути отриманий у консульських установах чи посольствах держави, громадянами якої вони є", – заявили прикордонники.

Водночас особи, які хочуть перетнути кордон у протилежному напрямку, тобто в'їжджають з України, досі мають право здійснити це навіть із простроченими документами. Така поступка дозволила свого часу пропустити через державний кордон чималу кількість біженців без необхідності бюрократичної тяганини.

Як отримати новий паспорт поза межами України

Розуміючи потребу громадян в оформленні документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, Кабінет Міністрів ухвалив зміни, які дозволяють замовити виготовлення нового паспорта у будь-якому підрозділі Державної міграційної служби. Раніше отримати новий паспорт дозволялося лише в територіальному органі ДМС, куди звернулася особа.

Проте українці, які виїхали в іншу державу, не мають змоги завершити процедуру, тож можуть заздалегідь замовити оновлені документи у будь-якому відділенні, а забрати – в закордонній дипломатичній установі за місцем перебування. Також Кабмін відновив змогу продовжувати термін дії паспортів для виїзду за кордон та вносити в них дані про дітей у консульських установах України.

Стало відомо, що росіяни використовують українські паспорти, аби опинитися в Європі та втекти від війни. Оголошення про продаж документів з українським громадянством публікують на платформі приватних оголошень, досить популярній серед росіян. Оформлення коштує 80 тисяч рублів або 1,2 тисячі доларів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні подорожчає оформлення паспортів та низки документів. Також ми повідомляли, що уряд спростив видачу паспорта, та розповідали, що нового очікує на українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.