Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виїзд за кордон під час війни — що хочуть змінити для деяких українців

Розбиралися, що нового пропонує парламент у правилах виїзду за кордон під час загальної мобілізації та воєнного стану

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деяких юнаків хочуть не випускати за кордон

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У парламенті пропонують обмежити виїзд за кордон юнаків у віці від 16 до 18 років. Автори документу вважують, що це має усунути деякі проблеми.

Відповідний законопроєкт вже був винесений на розгляд Верховної Ради.

Автори документу вважають, що таке обмеження для виїзду має усунути ситуації, коли європейські соцслужби через відмінності у законодавстві забирають неповнолітніх дітей в українських біженців.

Які нові правила для підлітків пропонують

Документ пропонує дозволити підліткам перетинати кордон:

  • у супроводі одного з батьків та за згодою другого;
  • у супроводі довіреної особи;
  • якщо йдеться про дитину-сироту або дитину, позбавленого батьківського піклування з дозволу органу опіки та турботи, який надаватиметься в порядку, визначеному Кабміном.

Як виїхати за кордон 16-річній дитині

У цьому віці дитина може самостійно поїхати за кордон відповідно до статті 313 Цивільного кодексу. Важливий момент – у цьому випадку батькам не потрібно робити нотаріальний дозвіл.

Однак під час воєнного стану виїзд дітей, які ще не досягли 16-річного віку, може бути здійснений без нотаріальної згоди другого з батьків. У такому разі дитина може перетнути кордон із першим з батьків, іншим родичем чи законним представником.

Якщо в дитини ще немає паспорта громадянина України, можна використати її свідоцтво про народження як документ для посвідчення особистості.

Чи може дитина в 16 років поїхати на навчання без батьків

Як ми вже писали раніше, дитина в 16 років може поїхати на навчання без батьків, але в такому разі дитину повинні супроводжувати особи, уповноважені обома батьками та нотаріальною посвідченою згодою.

Якщо дитину супроводжують родичі, тоді потрібно надати документ, який підтвердить родинний зв'язок. Якщо особи, які супроводжують, не є родичами, виїзд здійсниться на підставі письмової заяви одного з батьків, свідоцтва про народження та відомостей про особу.

У багатьох країнах не визнають бабусю, дідуся чи інших родичів законними представниками.

Яка може бути відповідальність за незаконний виїзд з країни

Як ми писали раніше, для чоловіків передбачена відповідальність незаконний виїзд за кордон, а саме статтею 204 -1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. При цьому жодної кримінальної відповідальності за виїзд з країни під час війни понести не можна.

Тож за спробу перетнути держкордон можна понести таке покарання:

  • штраф у розмірі від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 3 400 до 8 500 гривень);
  • адміністративний арешт строком до 15 діб.

Таке покарання можуть призначити, якщо чоловік спробує перетнути кордон поза межами пункту пропусків або з підробленими документами.

За повторне правопорушення передбачений штраф у розмірі від 500 до 800 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 8 500 до 13 600 гривень).

Притягнути чоловіка до відповідальності можуть протягом трьох місяців з моменту правопорушення. Якщо ж чоловік виїхав з України рік тому, його вже не зможуть покарати.

Раніше ми писали про те, чи можуть військові виїхати за кордон під час відпустки. Також ми розповідали, чи можна чоловікам їхати за кордон через навчання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.