Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: як можуть покарати чоловіків за спробу виїхати за кордон

Адвокат пояснив, яке покарання можуть понести військовозобов'язані за спробу перетнути кордон у незаконний спосіб

Фото: УНІАН, Держприкордонслужба. Колаж: Pro Гроші

За незаконний перетин кордону передбачені покарання

Фото: УНІАН, Держприкордонслужба. Колаж: Pro Гроші

В Україні під час воєнного стану заборонений виїзд з країни для чоловіків. При цьому за незаконний перетин кордону для військовозобов'язаних передбачене покарання. Хоча дехто може його й уникнути.

Про це розповів адвокат Ростислав Кравець на своєму YouTube-каналі.

Адвокат зауважив, що відповідно до Конституції усім громадянам, які перебувають на території України, гарантується право вільно залишати територію України. Однак можуть бути обмеження, які встановлені законом. При цьому Кравець наголошує на тому, що обмеження на перетин кордону під час воєнного стану повинні бути встановлені саме законами, а не постановами Кабінету міністрів України.

Яка може бути відповідальність за незаконний виїзд з країни

Кравець уточнив, що відповідальність за таке правопорушення передбачена адміністративним кодексом, а саме статтею 204 -1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. При цьому жодної кримінальної відповідальності за виїзд з країни під час війни понести не можна.

Тож за спробу перетнути держкордон можна понести таке покарання:

  • штраф у розмірі від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 3 400 до 8 500 гривень);
  • адміністративний арешт строком до 15 діб.

Таке покарання можуть призначити, якщо чоловік спробує перетнути кордон поза межами пункту пропусків або з підробленими документами.

За повторне правопорушення передбачений штраф у розмірі від 500 до 800 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 8 500 до 13 600 гривень).

При цьому адвокат акцентує на тому, що притягнути чоловіка до відповідальності можуть протягом трьох місяців з моменту правопорушення. Якщо ж чоловік виїхав з України рік тому, його вже не зможуть покарати.

Які правила виїзду за кордон з "білим квитком"

Перетнути кордон на основі таких документів можуть непридатні до військової служби та виключені з військового обліку. Проте, щоб виїхати з країни, цієї позначки у військовому квитку може бути недостатньо. Адже вона не підтверджує інвалідність чи непридатність до військової служби. Тому людині можуть знадобитися додаткові документи.

При цьому адвокат зазначив, що остаточне рішення про дозвіл на виїзд з країни буде прийматися представниками Державної прикордонної служби на пунктах пропуску після аналізу всіх документів та встановлення обставин і фактів.

Раніше ми писали про те, чи можуть військові виїхати за кордон під час відпустки. Також ми розповідали, чи можна чоловікам їхати за кордон через навчання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.