Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виїзд дитини на навчання за кордон – про що обов'язково треба знати батькам

Юристка розповіла чи випускають за кордон юнаків, яким виповнилося 17 років та чи може дитина виїхати за межі України без батьків

Фото: Unsplash, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

У 17 років підлітка мають випустити за кордон

Фото: Unsplash, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Все ближче початок нового навчального року. Отже, батьки частіше починають замислюватися над тим, як відправити свою дитину на навчання за кордон під час дії воєнного стану та загальної мобілізації.

Юристка Христина Дрогозюк уточнила важливі нюанси, які наразі хвилюють багатьох батьків.

Згідно з новим порядком ведення військового обліку, який був запроваджений 30 грудня 2022 року, чоловіки від 16 років мають стати на військовий облік. Саме це й вплинуло на створення міфу про те, що юнаки не можуть перетнути кордон.

Але, за словами експертки, це правило жодним чином не впливає на виїзд до Європи чи інших країн. Чоловік може перетнути кордон, навіть якщо його повноліття наступить за тиждень. Проте не варто відтягувати до таких крайніх термінів.

Як виїхати за кордон 16-річній дитині

У цьому віці дитина може самостійно поїхати за кордон відповідно до статті 313 Цивільного кодексу. Важливий момент – у цьому випадку батькам не потрібно робити нотаріальний дозвіл.

Однак під час воєнного стану виїзд дітей, які ще не досягли 16-річного віку, може бути здійснений без нотаріальної згоди другого з батьків. У такому разі дитина може перетнути кордон із першим з батьків, іншим родичем чи законним представником.

Якщо в дитини ще немає паспорта громадянина України, можна використати її свідоцтво про народження як документ для посвідчення особистості.

Чи може дитина в 16 років поїхати на навчання без батьків

Дитина в 16 років може поїхати на навчання без батьків, але в такому разі дитину повинні супроводжувати особи, уповноважені обома батьками та нотаріальною посвідченою згодою.

Якщо дитину супроводжують родичі, тоді потрібно надати документ, який підтвердить родинний зв'язок. Якщо особи, які супроводжують, не є родичами, виїзд здійсниться на підставі письмової заяви одного з батьків, свідоцтва про народження та відомостей про особу.

Експертка попереджає, що в багатьох країнах не визнають бабусю, дідуся чи інших родичів законними представниками.

Яка може бути відповідальність за незаконний виїзд з країни

Як ми писали раніше, для чоловіків передбачена відповідальність незаконний виїзд за кордон, а саме статтею 204 -1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. При цьому жодної кримінальної відповідальності за виїзд з країни під час війни понести не можна.

Тож за спробу перетнути держкордон можна понести таке покарання:

  • штраф у розмірі від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 3 400 до 8 500 гривень);
  • адміністративний арешт строком до 15 діб.

Таке покарання можуть призначити, якщо чоловік спробує перетнути кордон поза межами пункту пропусків або з підробленими документами.

За повторне правопорушення передбачений штраф у розмірі від 500 до 800 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 8 500 до 13 600 гривень).

При цьому адвокат акцентує на тому, що притягнути чоловіка до відповідальності можуть протягом трьох місяців з моменту правопорушення. Якщо ж чоловік виїхав з України рік тому, його вже не зможуть покарати.

Раніше ми писали про те, чи можуть військові виїхати за кордон під час відпустки. Також ми розповідали, чи можна чоловікам їхати за кордон через навчання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.