Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Заборона не для всіх? Чи можна чоловікам їхати за кордон через навчання

Відомо, що повнолітні здобувачі освіти мають певну "бронь" від мобілізації на час навчання

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Українці продовжують отримувати повістки

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває мобілізація, а тому військовозобовʼязаним чоловікам від 18 до 60 років заборонено покидати територію країни. Однак деякі з них навчаються вже досить давно за кордоном і раніше вони час від часу повертались додому. Та чи випустять їх зараз в іншу країну, якщо вони захочуть на деякий час повернутися в Україну, аби відвідати рідних.

Про це пояснив керуючий партнер юридичної компанії "Максим Боярчуков та Партнери" Максим Боярчуков, пише РБК-Україна.

"Ні, на жаль, не випустять. Починаючи з вересня 2022 року, чоловікам-студентам виїзд за кордон заборонений. Станом на сьогодні позиція Державної прикордонної служби залишається незмінною. Студенти, згідно із Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову. Але це не означає, що їм дозволено виїжджати за кордон", – говорить експерт.

Виходить, що згідно з 2-8 абзацами цього закону, право перетинати кордон під час дії надзвичайного або воєнного стану не поширюється на здобувачів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Що загрожує чоловікам за запізнення до ТЦК?

Раніше ми вже писали про те, що згідно з українським законодавством, за неявку до військкомату та ухилення від мобілізації передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність:

  • адміністративна відповідальність настає у разі неявки по повістці до військкомату для уточнення даних та передбачає штраф у розмірі від 1 700 до 3 400 гривень (за повторну неявку нараховується штраф до 5 100 гривень);
  • кримінальна відповідальність настає у випадку, якщо чоловік вже пройшов військово-лікарську комісію, але після цього проігнорував мобілізаційне розпорядження, та передбачає позбавлення волі від 3 до 5 років.

Однак варто розуміти, що запізнення (неявка у встановлений термін) за наявності факту відвідування ТЦК найближчим часом не є правопорушенням. Виходить, що у разі, якщо призовник все ж таки відвідає ТЦК, але із запізненням на кілька днів, він не понесе жодної відповідальності.

Головне, щоб в таких діях було відсутнє ігнорування виклику до військкомату та ухилення від мобілізації, а відповідальність передбачена лише за повне ігнорування вимог законодавства.

Раніше ми розповідали вам про те, за яких умов роботодавець може вручити повістку. Також ми писали, як мають вручатися повістки призовникам.

А ще більше інформації про мобілізацію в Україні ви можете прочитати в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.