Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виїхати зможуть не всі: як змінили правила перетину кордону та для кого

До переліку необхідних для виїзду документів додали ще один, без нього перетин кордону неможливий

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які правила виїзду за кордон встановили артистам

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Правила виїзду за кордон вирішили змінити, аби військовозобов’язаним чоловікам було все важче покинути України, щоб уникнути мобілізації. Оновлення більшою мірою торкнулося митців, артистів і журналістів, яким тепер доведеться надавати прикордонникам додатковий документ для перевірки.

Про це розповіла заступниця міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко.

Виявляється, правила виїзду доповнили необхідністю пред’являти документ, що засвідчує дані про військовий облік. До таких відносять приписне посвідчення, військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Як уточнила посадовиця, це не має викликати складнощів для чоловіків, адже наявність та ведення цієї документації – обов’язок українців.

Плюс так особа підтвердить, що свідомо ставиться до військового обліку та загальної мобілізації, тож одразу по завершенню справ за кордоном повернеться. Виходить, артистів, які на руках мають "лист сприяння" від Міністерства культури та інформаційної політики, не пропустять гарантовано за межі держави, якщо вони не матимуть необхідної довідки.

"Коли дехто скористався цим для уникнення призову до лав ЗСУ, було вирішено додати документи про військовий облік чоловіків до переліку тих, що вимагають наші працівники, щоб далі ухвалювати виважене рішення щодо сприяння виїзду", – зауважила Галина Григоренко. І додала, що всіх осіб, які планують покинути територію України, інформують про нові правила.

За яких умов артист може виїхати за кордон

В ефірі загальнонаціонального телемарафону очільник МКІП детально розповів, що очікується від претендентів на виїзд, які відносяться до категорій митців, журналістів й артистів. Перш за все, вони мають надати підтвердження від організацій, в яких працюють, про ведення там військового обліку. Друге – наявність контракту на роботу, яку виконуватимуть за кордоном, і ціль відрядження, наприклад, промоція української культури, благодійний збір коштів тощо.

Також артисти повинні звітувати про результати діяльності. Нарешті, вони мають право покинути територію України лише на 60 днів. Зауважимо, що законодавство чітко визначає правила виїзду та категорії громадян, яким заборонено перетинати кордон. До таких належать військовозобов’язані чоловіки та жінки, чинні службовці, працівники державних установ і підприємств, в тому числі – депутати всіх рівнів, судді, прокурори та їхні помічники.

Винятки для громадян прописані на офіційному сайті Державної прикордонної служби.

Раніше сайт Pro Гроші писав про військовий облік на підприємстві, та розповідав, які вимагають документи і за що штрафують. Також ми повідомляли, чи можуть призвати осіб, засуджених за ухилення від служби.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.