Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: чи можуть призвати осіб, засуджених за ухилення від служби

Розповідаємо, чи можуть з часом мобілізувати громадян, засуджених за ухилення від призову

Фото: УНІАН, Нацполіція, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Чи загрожує мобілізація засудженим за ухилення

Фото: УНІАН, Нацполіція, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

На військовий облік можуть стати українці, яких раніше засудили до позбавлення чи обмеження волі за кримінальне правопорушення або нетяжкий злочин. Питання в тому, чи належить покарання за ухилення від мобілізації до цього списку.

Про це пише "Судово-юридична газета", посилаючись на відповіді Міністерства оборони та Генерального штабу ЗСУ.

Питання чітко регулюється деякими пунктами українського законодавства. Зокрема в статті 14 ЗУ "Про військовий обов’язок та військову службу" зазначено, що районні (міські) комісії з питань приписки зобов’язані відслідковувати придатність до військової служби українців, які порушили закон і були засуджені до ув’язнення. Таких осіб можна ставити на облік, якщо вони не мають відстрочки від мобілізації, наприклад, за станом здоров’я.

Пункт 10 цієї ж статті вказує, що кримінальна відповідальність за злочин не є підставою звільнити від проходження медичного огляду, за результатами якого передбачений військовий облік. Але територіальні центри комплектування та соціальної підтримки повинні виключати з обліку громадян, покараних за тяжкий чи особливо тяжкий злочин.

У Кримінальному кодексі є визначення нетяжкого злочину: це діяння, яке передбачає штраф у розмірі не більше 10 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або позбавлення волі до 5 років. Водночас ухилення від мобілізації під час воєнного стану карається штрафом (від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів) чи ув’язненням на строк від 3 до 5 років. Отже це вважається нетяжким злочином.

Враховуючи вищевказане, висновок наступний: уникнення служби в особливий період і понесення покарання за правопорушення не є підставою звільнити людину від подальшої мобілізації, якщо вона відповідає критеріям придатності.

Покарання ухилянтам за кордоном

Українцям, які після початку повномасштабного вторгнення не повернулися з-за кордону, загрожує тільки адміністративна відповідальність, тобто штраф у розмірі від 3,4 тисячі до 5,1 тисячі гривень. Особи, які нелегально перетнули державний кордон після 24 лютого 2022 року, тобто втекли від мобілізації, повинні додатково заплатити від 3,4 тисячі до 8,5 тисяч гривень.

Втім громадяни, які отримали повістку, підписали її та зникли в невідомому напрямку за межами України, після повернення відбуватимуть кримінальне покарання у вигляді ув’язнення строком від 3 до 5 років.

Раніше сайт Pro Гроші писав про виплати військовим на соціально-побутові потреби, та розповідав, хто і скільки може отримати. Також ми повідомляли, як мобілізують чоловіків до 27 років та кого зараховують у запас.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.