Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким чоловікам в Україні видають дозвіл на перетин кордону – хто може отримати

Систему запустили наприкінці 2021 року задля зменшення корупції у сфері міжнародних перевезень

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть перетнути кордон за допомогою системи "Шлях"

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Право перетинати кордон України під час загальної мобілізації мають конкретно визначені категорії осіб. До таких належать водії, які перевозять гуманітарні чи медичні вантажі.

Про це розповів адвокат Ігор Чудовський.

Військовозобов’язані чоловіки можуть отримати дозвіл на виїзд з України, якщо займаються транспортуванням гуманітарної допомоги чи медикаментів для потреб ЗСУ. Таких осіб потрібно завчасно внести до системи "Шлях" – інформаційної електронної бази даних, адміністратором якої є Укртрансбезпека.

Її запустили ще наприкінці 2021 року, щоб зменшити корупційні ризики в питанні видачі ліцензій і дозволів на здійснення міжнародних вантажних перевезень. В якості пропуску за кордон для чоловіків-волонтерів система запрацювала 17 березня 2022 року.

Право на виїзд можуть отримати українці, які перевозять:

  • вантажі для потреб Збройних Сил, інших військових формувань;
  • медичні вантажі;
  • гуманітарну допомогу транспортними засобами, маючи підстави для конкретних обсягів і кількості автомобілів, необхідних для транспортування.

Зауважимо, дозвіл після узгодження з Міністерством інфраструктури, ОВА та Державною прикордонною службою дійсний протягом 30 днів. Після завершення терміну варто повторно отримати згоду вказаних відомств.

Як волонтерам подати заявку

Звернутися за дозволом можуть співробітники правоохоронних органів, військових адміністрацій, медичних установ, фізичні особи, які не працюють на конкретну організацію, військові. Запит приймають в Міністерстві інфраструктури чи ОВА. Достатньо листа на електронну адресу з обґрунтуванням цілей поїздок, обсягів вантажів та кількості транспортних засобів.

За результатами розгляду заявки (в разі позитивного рішення) дані про водія внесуть у систему "Шлях", а потім розповсюдять у Держприкордонслужбі. Там мають винести остаточний вердикт на основі витягу з розпорядження ОВА та інформації в електронній системі.

Виїзд осіб з подвійним громадянством

Перетнути кордон можуть особи, які мають два паспорти. Але під час загальної мобілізації на них розповсюджуються всі українські законодавчі норми та правила, попри наявність громадянства іншої держави.

Річ у тім, що Україна не визнає подвійне громадянство, тобто особа з двома паспортами вважається її повноцінним громадянином. Щоб мати законні підстави виїхати за кордон, використовуючи другий паспорт, потрібен відповідний Указ Президента про втрату українського громадянства.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що від мобілізації не сховатися, і розповідав, як вручають повістки в Україні у 2023 році. Також ми повідомляли, чи оголосять в Україні додаткову мобілізацію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.