Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виїзд за кордон 2023: чи випускають осіб з подвійним громадянством

До переліку категорій осіб, які мають право виїжджати з України, постійно вносяться зміни та доповнення

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які правила виїзду за кордон для осіб з двома паспортами

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці мають подвійне громадянство, тобто вважаються одночасно громадянами двох держав. Постає питання, чи дозволено їм безперешкодно покидати територію України в умовах війни.

Роз'яснення надав юрист адвокатського об'єднання T&T Partners Владислав Юрчак.

Спершу варто зазначити, що Україна не визнає подвійного громадянства. Тобто за законом, якщо особа має два паспорти, у відносинах з Україною вона вважається її повноцінним громадянином. Отже, щодо такої людини діють всі законодавчі норми нашої держави, в тому числі – стосовно перетину кордону в особливий період.

Щоб мати законні підстави виїхати, використовуючи паспорт іншої країни, потрібен відповідний Указ Президента про втрату українського громадянства. Згідно ж тексту Постанови Кабінету Міністрів від 27 січня 1995 року № 57, покинути територію України під час війни та оголошеної загальної мобілізації можуть:

  • особи віком до 18 років та від 60 років;
  • особи, зняті з військового обліку за результатами військово-лікарської комісії (визнані непридатними до військової служби);
  • громадяни України, які постійно мешкають на території іншої держави, за умови перебування на постійному консульському обліку та відповідних відміток у паспортному документі;
  • чоловіки, близькі родичі яких загинули або зникли безвісти під час проведення АТО/ООС.

Звісно, це неповний перелік. Окремі закони та урядові постанови визначають досить значний список категорій чоловіків, яким дозволено на конкретний період виїжджати. Зокрема мова про наявність підстав для перетину кордону, як от лікування внаслідок поранень, отриманих на війні, супровід осіб з інвалідністю, сімейні обставини, волонтерство, робоча віза в ЄС, благодійні виступи та ін.

Що не так з виїздом артистів

Чималий резонанс у суспільстві викликало питання виїзду артистів. Деякі, отримуючи дозвіл на перетин кордону, не повернулися в Україну, як от стендап-комік Андрій Щегель. Тож відтепер для них діють нові правила та посилені документальні перевірки.

Недостатньо мати лише "лист сприяння" від Міністерства культури та інформаційної політики. До переліку необхідних підтверджувальних довідок також входить документ про військовий облік. Зауважимо, максимальний термін виїзду становить 60 днів. Наразі в уряді готують чітке регулювання та критерії пропуску, щоб мати змогу якісніше контролювати поїздки артистів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можуть мобілізувати батька неповнолітньої дитини. Також ми повідомляли, що від мобілізації не сховатися, та розповідали, як вручають повістки в Україні у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.