Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виїхати з України під час війни – можливо: українцям розповіли, як це зробити легально

Щодня з України у напрямку Європи виїжджають майже сім-вісім тисяч осіб, але більшість із них згодом повертаються назад

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як легально виїхати за кордон під час війни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Військовозобов'язані українці можуть виїжджати за межі країни на підставі чинного законодавства. Попри воєнний стан та мобілізацію влада не змінювала цей процес.

Про це розповів в етері національного телемарафону голова підкомітету з питань держбезпеки та оборони комітету Верховної Ради з питань національної безпеки оборони Федір Веніславський.

Він розповів про законні шляхи виїзду за кордон, зокрема, для чоловіків які підпадають під загальну мобілізацію. Йдеться про різні обставини та підстави, які вносяться у систему "Шлях".

"Це й особи, які мають броню від призову, і які мають на утриманні неповнолітніх дітей, інвалідів, і інші категорії осіб, наприклад, водії тощо", – зазначив він.

Федір Веніславський зауважив, що наразі для чоловіків відсутні жодні пом’якшення щодо перетину державного кордону.

"Чи варто пом’якшувати можливість виїзду за кордон в умовах воєнного стану чоловікам? Я особисто прихильник того, що цього не потрібно робити", – підкреслив Веніславський.

Він також додав, що за наявною інформацією від Держприкордонслужби, з України щодня у напрямку Європи виїжджають майже 7-8 тисяч осіб. Більшість повертаються, але є громадяни, які так і лишаються за кордоном.

"Але їх не дуже багато. Тому треба до цього питання підходити системно з точки зору забезпечення безпеки держави, з точки зору виконання мобілізаційних завдань, і з точки зору дотримання прав людини", – зауважив Веніславський.

Виїзд осіб з подвійним громадянством

Перетнути кордон можуть особи, які мають два паспорти. Але під час загальної мобілізації такі громадяни мають зважати на всі українські законодавчі норми та правила, попри наявність громадянства іншої держави.

Усе тому, що Україна не визнає подвійне громадянство, тобто особа з двома паспортами вважається її повноцінним громадянином. Щоби законно виїхати за кордон, використовуючи другий паспорт, знадобиться відповідний Указ Президента про втрату українського громадянства.

Раніше ми розповідали, чи можуть мобілізувати батька неповнолітньої дитини. Також ми писали, які документи потрібно взяти з собою у ТЦК після отримання повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.