Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відстрочку від мобілізації в Україні для деяких громадян можуть скасувати – кого стосується

В Україні уряд дозволив забронювати від мобілізації частину працівників деяким підприємствам

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває мобілізація

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні майже рік триває війна. Саме тому мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років. Чимало українців мають відстрочку від призову за медичними показаннями, за сімейними обставинами, а також за службовим станом. Також таке право мають представники влади, які посідають ключові посади. Адже їх робота важлива для держави. Однак деяким можновладцям можуть скасувати відстрочку від призову.

Відповідна петиція з'явилась на сайті президента України.

Йдеться, зокрема, про народних депутатів України. Авторка петиції пропонує скасувати їм відстрочки від призову і відправити на фронт.

"Внести зміни в закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", зокрема в статтю 23, а саме дати зелене світло на мобілізацію народних депутатів України до Збройних Сил України на період оголошення мобілізації в Україні", – йдеться в петиції.

На її думку, велика кількість депутатів у Верховній Раді не конвертується в ефективність і якість їхньої роботи.

"По-перше, кількість депутатів є дуже великою, особливо в період воєнного стану в Україні. По-друге, на жаль, їх діяльність є сумнівною і не може бути віднесена до об'єктів критичної інфраструктури", – аргументує свою позицію авторка петиції.

Також авторка згадала такі законопроєкти:

  • 7651 — Про внесення змін до Закону України "Про внутрішній водний транспорт" щодо судноплавства під час введення воєнного або надзвичайного стану;
  • 8150 — Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення вимог законодавства про харчові продукти, корми, ветеринарну медицину та добробут тварин;
  • 7438 — Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання та обігу піротехнічних виробів.

Пропозицію зареєстрували на сайті електронних петицій 2 лютого. Для того, щоб вона лягла на стіл президенту, їй треба набрати 25 тисяч голосів. Але для набору потрібної кількості голосів ще є 82 дні.

Останні зміни в правилах мобілізації

Раніше ми писали, що уряд дозволив забронювати від мобілізації частину працівників тільки тим підприємствам, організаціям та установам, які є критично-важливими для функціонування економіки та відповідають трьом з семи критеріїв. Серед них такі:

  • Загальна сума сплачених податків та інших зборів перевищує 1,5 млн євро за рік.
  • Сума надходжень в іноземній валюті перевищує еквівалент 32 млн євро.
  • Підприємство має стратегічне значення для економіки та безпеки країни, згідно із постановою Кабміну №83 від 2015 року.

Про інші зміни ви можете прочитати за посиланням.

Раніше ми пояснювали, за що ухилянти від мобілізації можуть отримати до п'яти років тюрми. Також ми писали про те, які захворювання повністю звільняють від служби.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.