Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відрядження – не єдина причина: коли ще держслужбовці можуть перетнути кордон

Існує кілька причин, які дозволяють державним службовцям виїжджати за кордон

Фото: Держприкордонслужба, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Коли держслужбовці можуть покидати Україну

Фото: Держприкордонслужба, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Нещодавно український уряд заборонив працівникам державного сектору покидати територію України без поважної причини. Це обмеження стосується чоловіків і жінок, які перебувають на посадах в держорганах.

Зміни зафіксовані у Постанові від 27 січня 2023 р. № 69.

Під час дії воєнного стану не лише військовозобов’язаним заборонено виїжджати за кордон. Є широкий перелік посад, представників яких відпускають в іншу країну тільки за наявністю визначеного приводу. Так, згідно з текстом документа "Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України", чоловіки та жінки мають право покидати територію України, якщо:

  • відправляються у службове відрядження;
  • мають необхідність відвідати неповнолітню дитину чи супроводжувати її (при цьому батько повинен надати документи, що підтверджують статус одинака);
  • потребують лікування чи реабілітації.

Звісно, прикордонники не допустять держслужбовця до перетину кордону, якщо не буде обов’язкових довідок. Наприклад, для відвідування дитини потрібно мати паспорт громадянина України, свідоцтво про народження дитини, нотаріально засвідчені документи про проживання дитини за межами України.

Зауважимо, що цих документів достатньо для жінок. Проте чоловіки ще повинні довести, що виховують дитину самостійно, без дружини. Тож їм належить пред’явити довідку про статус батька-одинака.

Якщо метою виїзду є лікування, українцям необхідно показати лист Міністерства охорони здоров’я, де вказаний перелік осіб, яких приймають іноземні медичні заклади.

На яких посадах забороняється перетин кордону

Зрозуміло, що обмеження встановлені для всіх військовозобов’язаних осіб. Але поки жінки та заброньовані співробітники не підлягають обов’язковій мобілізації, вони можуть покидати Україну. Для людей на державних посадах це більше неактуально. Зокрема йдеться про такі посади:

  • члени Кабінету Міністрів, їхні заступники, держсекретар Кабміну та всі секретарі міністерств;
  • керівники центральних органів виконавчої влади, їхні заступники;
  • керівник апарату Верховної Ради, його заступники, всі народні депутати;
  • уповноважений Верховної Ради з прав людини та його представники;
  • керівник Офісу президента та його заступники, керівники інших допоміжних органів і служб та їхні заступники;
  • голова Служби безпеки України, його заступники;
  • голова та члени Нацради з питань телебачення і радіомовлення, голова та члени рахункової палати, голова та члени ЦВК, голови та члени інших державних колегіальних органів;
  • секретар Ради національної безпеки та оборони, його заступники;
  • голова Національного банку, його заступники;
  • голови місцевих державних адміністрацій, їхні заступники;
  • судді Конституційного Суду, судді, прокурори, керівники інших державних органів та їх заступники;
  • депутати місцевих рад, керівники структурних підрозділів державних органів та органів місцевого самоврядування;
  • працівники, заброньовані на період мобілізації за органами державної влади, керівники державних підприємств та їхні заступники.

Нагадаємо, що тепер підприємства можуть бронювати до 50% працівників. При цьому є список критеріїв, яким мають відповідати організації, щоб їм дозволяли забезпечувати працівників відстрочкою. До них належать: сума сплачених податків понад 1,5 млн євро, стратегічне значення для економіки та безпеки, відсутність заборгованості по сплаті єдиного соціального внеску тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що бізнесу дозволили бронювати до 50% працівників. Також ми повідомляли, що українцям за кордоном полегшили життя.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.