Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям за кордоном полегшили життя – що дозволили робити консульствам

Відтепер українцям за кордоном буде легше отримати важливі документи та послуги

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Консульства України зможуть реєструвати акти цивільного стану

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кабінет Міністрів дозволив закордонним дипломатичним установам України здійснювати послуги державної реєстрації актів цивільного стану, вносити зміни та видавати документи, поновлювати та анулювати актові записи.

Про це йдеться у постанові уряду від 24 січня 2023 р. № 66.

Документ під назвою "Про забезпечення здійснення закордонними дипломатичними установами України повноважень у сфері державної реєстрації актів цивільного стану в умовах воєнного стану" визначає, що відтепер українці за кордоном зможуть одружуватися, розлучатися, отримувати свідоцтва про народження та смерть тощо. Повноваженнями щодо надання послуг і видачі довідок наділяються конкретні установи, перелік яких визначить Міністерство закордонних справ.

Дипломатичні відомства здійснюватимуть наступні процедури за зверненням українських громадян:

  • проводитимуть державну реєстрацію актів цивільного стану;
  • вноситимуть зміни до актових записів цивільного стану, поновлюватимуть та скасовуватимуть їх;
  • повторно видаватимуть свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану;
  • надаватимуть витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Послуги доступні всім громадянам України за кордоном незалежно від місця їх проживання. Постанова набуде чинності через 10 днів після моменту публікації. Водночас деякі українці зауважують, що важливо також дозволити повторну реєстрацію актів цивільного стану, які отримані за кордоном. Іншими словами, наразі немає можливості прийти до консульства з іноземним свідоцтвом про шлюб або народження дитини та отримати той же документ, але українського зразка.

Виїзд за кордон з електронними документами

Наразі українці можуть виїхати за межі держави лише з внутрішнім і закордонним паспортом, проте чимало людей цікавляться можливістю використання електронного документу в додатку "Дія", враховуючи, що в межах України він має аналогічну юридичну силу та ним послуговуються на рівні з внутрішнім паспортом. Проте інші держави поки що не визнають застосунок, тому електронні документи не допоможуть громадянам перетнути кордон.

Зауважимо, що уряд обмежив чоловікам і жінка можливість покидати територію України. Військовозобов'язані в принципі не мають права виїзду (за деякими виключеннями), а тепер державні службовці – чоловіки та жінки – теж повинні отримати спеціальний дозвіл. Наприклад, якщо планують поїздку в межах службового відрядження.

У постанові "Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України", яку Кабмін ухвалив 27 січня, вказано про можливість виїзду у період воєнного стану на лікування або для відвідування дітей батьками-одинаками.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які документи потрібні чоловікам для виїзду за кордон. Також ми повідомляли, що уряд обмежив цивільним жінкам виїзд за кордон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.