Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відеофіксація вручення повісток – законна? Які наслідки можуть бути

Відеофіксація вручення повістки є основним доказом того, що людина повідомлена про необхідність з'явитися до ТЦК

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Як працює механізм відеофіксації вручення повісток

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Представники ТЦК в Україні почали використовувати бодікамери для фіксації вручення повісток. Однак багато громадян поставилися до цього нововведення не дуже серйозно.

Про це повідомив адвокат Роман Сімутін.

Як працює механізм відеофіксації

Під час вручення повістки бодікамери фіксують всі дії громадянина, отримав він повістку або відмовився від неї, не підписав документ тощо. В результаті чого фіксується неявка до ТЦК у зазначений час.

"Наші громадяни не дуже серйозно ставляться до бодікамер, бо вважають це неправомірними діями представників ТЦК. Однак це зовсім не так, адже використання бодікамер чітко регламентовано", – каже адвокат.

У такому разі є відеофіксація, яка є доказом того, що людина отримала повістку та була повідомлена про необхідність з'явитися до ТЦК. За словами адвоката, доказами являються будь-які дані, на підставі яких встановлюється наявність або відсутність певного факту.

Які можуть бути наслідки

Після того, як представник ТЦК складе протокол та долучить відеоматеріал з доказом, людину, яка не з'явилася до ТЦК у зазначений час, можуть притягнути до адміністративної відповідальності за ухилення від військового обліку зі штрафом у розмірі 3 400 гривень.

Якщо таке повторюватиметься знову, то громадянина можуть притягнути вже до кримінальної відповідальності. Оскільки одним з основних доказів того, що він повторно отримав повістку – буде відеофіксація.

Хто не понесе відповідальність за неявку до військкомату

Наразі існує лише три причини, які звільняють призовника від відповідальності у разі неявки до ТЦК. Вони визначені постановою Кабінету міністрів "Про затверджений перелік поважних причин неприбуття або несвоєчасного прибуття військовозобов'язаного до ТЦК та СП для призову на збори".

Призовник не понесе відповідальності за неявку до ТЦК у таких випадках:

  • наявність хвороби, яка не дозволяє самостійно пересуватися;
  • необхідність догляду за хворою дружиною, чоловіком, дитиною, своїми батьками чи дружини/чоловіка;
  • відкрите кримінальне провадження, застосування адміністративного стягнення чи кримінального покарання щодо військовозобов'язаного, чи резервіста.

Для підтвердження однієї з цих причин призовнику потрібно надати відповідні документи та довідки.

Раніше ми розповідали, скільки триває підготовка бійців, які не служили в армії. Також ми писали, хто з призовників підлягає бронюванню. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.