Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: що робити, якщо вручили повістку не за місцем реєстрації

Вручення повісток призовникам на вулиці дуже розповсюджена процедура, але в деяких випадках можуть виникнути певні складнощі

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Що робити призовникам, яким вручили повістку не за місцем реєстрації

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

В Україні під час загальної мобілізації вручати повістки громадянам призовного віку можна в будь-якому громадському місці. Однак іноді трапляються випадки, коли документ вручили людині, яка стоїть на обліку в територіальному центрі комплектування в іншому місті/районі/області.

Про це розповів майор ЗСУ Олександр Мельничук.

Що робити у такому випадку

Вручення повістки означає, що призовник має актуалізувати свої дані та пройти медкомісію, але, за словами Мельничука, вручення документа не за місцем обліку людини викликає додаткові труднощі.

Майор ЗСУ зазначив, що така ситуація дуже розповсюджена, адже багато українців можуть їздити працювати в інші міста. Наприклад, призовник стоїть на обліку у Львові, а працює у Києві, де й отримав повістку.

"Якщо призовник у Києві отримав повістку, він має прийти до місцевого ТЦК та пояснити, що він стоїть на обліку в іншому місті. Далі з ТЦК регулюється питання ― чи залишатися проходити медкомісію у Києві, чи їхати до Львова", ― каже Мельничук.

Він також нагадав, що в період дії воєнного стану призовники не мають права змінювати місце проживання без дозволу голови ТЦК. Але якщо таке трапилося, то потрібно актуалізувати ці дані.

Як довго українцям масово вручатимуть повістки

Начальник Львівського обласного ТЦК Олександр Тіщенко наголосив, що повістки можуть вручати особисто в руки всюди — на вулиці, блокпості, роботі, за місцем проживання чи відпочинку. Це триватиме мінімум до 20 травня 2023-го року.

За якими правилами роботодавець може вручати повістки

Відповідно до постанови №1487, роботодавець може вручати повістки своїм підлеглим, але за умови отримання відповідного розпорядження від начальника ТЦК. Також роботодавець повинен:

  • видати наказ (розпорядження) про оповіщення військовозобов'язаного, довести його до відома таких осіб під особистий підпис та надіслати копію наказу (розпорядження) у триденний строк до відповідного ТЦК;
  • вручити військовозобов'язаному повістку про явку за викликом до ТЦК;
  • письмово повідомити з наданням витягів із наказів (розпоряджень) відповідним ТЦК про осіб з-поміж військовозобов'язаних, які тимчасово непрацездатні, перебувають у відпустці або у відрядженні;
  • забезпечити здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям військовозобов'язаного до відповідного ТЦК.

Раніше ми розповідали, чи потрібно призовникам брати повістку, виписану "на коліні". Також ми писали, чи можуть вручити повістку призовнику, який знаходиться за кордоном. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.