Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: скільки триває підготовка бійців, які не служили в армії

У ЗСУ розповіли, як проходить підготовка чоловіків, які не мають досвіду військової служби

Фото: ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Скільки триває підготовка мобілізованих

Фото: ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чоловіки без досвіду військової служби проходять як мінімум базову загальновійськову підготовку, яка триває один місяць.

Про це повідомив у коментарі "Новому времени" начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

Скільки навчають чоловіків перед відправленням на фронт

Горбач також запевнив, що чоловіків без досвіду призивають набагато менше, ніж тих, хто має такий досвід.

"Не можу назвати кількісних показників, але їх, чоловіків без досвіду, закликають набагато менше, ніж тих, хто має військовий досвід. Насамперед звичайно, відбирається особовий склад, який уже має досвід проходження військової служби", – заявив він.

Військовий розповів, що у навчальних центрах військові без досвіду проходять як мінімум базову загальновійськову підготовку, яка триває один місяць.

Хто довше проходить підготовку

Якщо військовослужбовець призначатиметься на складнішу спеціальність, наприклад, гранатометника, це займе більше часу – ще плюс два тижні навчання. Якщо говорити про складнішу спеціальність – ще місяць або й до 45 днів додатково.

Відомо, що військові, які призначаються на сержантські посади, також проходять додаткову професійну підготовку.

Сумарно підготовка мобілізованих без військового досвіду може тривати понад два місяці.

Що робити українцю, якому вручили повістку не за місцем проживання

За словами майора ЗСУ Олександра Мельничука, подібні ситуації доволі розповсюджені, адже чимало українців за паспортом живуть в одному місті, а насправді давно переїхали в інше.

Наприклад, призовник стоїть на обліку у Львові, а працює у Києві, де й отримав повістку.

"Якщо призовник у Києві отримав повістку, він має прийти до місцевого ТЦК та пояснити, що він стоїть на обліку в іншому місті. Далі з ТЦК регулюється питання ― чи залишатися проходити медкомісію у Києві, чи їхати до Львова", ― зазначив Мельничук.

Офіцер також нагадав, що під час воєнного стану призовникам заборонено змінювати місце проживання без дозволу голови ТЦК. Але якщо таке трапилося, то потрібно актуалізувати ці дані.

Чи довго ще українцям вручатимуть повістки

Начальник Львівського обласного ТЦК Олександр Тіщенко наголосив, що повістки можуть вручати особисто в руки всюди — на вулиці, блокпості, роботі, за місцем проживання чи відпочинку.

Це триватиме мінімум до 20 травня 2023-го року.

Раніше ми розповідали, як військовим захиститися від бюрократії в армії. Також ми писали, хто з українців зможе отримати право на звільнення зі служби під час мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.